Само в Lupa.bg: Две бебета умряха в „Лозенец” при трансплантации

Здраве
11:00 - 29 Октомври 2021
4396
Само в Lupa.bg: Две бебета умряха в „Лозенец” при трансплантации

Бебето, трансплантирано в болница „Лозенец” на 26 октомври с черен дроб от 24-годишна жена с мозъчен инсулт, е починало вчера на обяд, научи ексклузивно Lupa.bg.

Според наш източник заради трагедията майки се събират днес на протест срещу новото ръководство на „Лозенец”. Те винят за смъртта на бебето конкретно шефа доц. Радосвет Горнев, за когото твърдят, че няма необходимата експертиза, за да трансплантира деца.

Според майките има и прикрита втора смърт по вина на доцента - друго бебе, което дори не дочакало трансплантация.

Родителките искат незабавното връщане на изритания проф. Любомир Спасов, както и резонната предизборна оставка на здравния министър Стойчо Кацаров.

Както вчера Lupa.bg съобщи, специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация – пета за 2021 година, с реципиенти 26-годишна жена с първичен склерозиращ холангит в крайна фаза и бебе, а донорът – жена на 24 години, с мозъчна хеморагия.

Пациентката се намираше на първо място в нашата листа на чакащи. Веднага след като получихме съобщение за донорската ситуация в Пловдив, беше създадена необходимата организация, коментира проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Експлантацията на органите бе осъществена във ВМА от екипи на лечебното заведение и на болница „Лозенец”. Направихме т.нар. сплит трансплантация и с един донор спасихме два човешки живота, заяви проф. Владов и поясни, че способността на черния дроб да се самовъзстановява позволява на специалистите да го разделят на две части и по този начин да бъдат трансплантирани двама реципиенти. В конкретния случай – млада жена във ВМА и бебе в болница „Лозенец”, което, за съжаление, вчера е издъхнало.

Шестчасовата трансплантация е извършена на 26 октомври.

Екипът на ВМА има зад гърба си десетки спасени човешки животи чрез успешни чернодробни трансплантации от началото на трансплантационната програма през 2007 г.

През последните две години болницата инвестира над 1.2 млн. лева от собствените си средства за оборудване на най-модерните в България операционни зали, в които се извършва трансплантация на черен дроб.