Само в Lupa.bg: Две жени се домогват до премиерския пост

Общество
13:15 - 07 Януари 2021
7496
Само в Lupa.bg: Две жени се домогват до премиерския пост

По-малко от три месеца преди заветните парламентарни избори надцакването кой ще бъде наследникът на Бойко Борисов върви с пълна сила. През последните дни медийните спекулации се концентрираха около имената на Томислав Дончев и Николай Младенов. С едни гърди пред тях обаче по информация на Lupa.bg изскачат Деница Сачева и червената лидерка Корнелия Нинова. 

Въпреки големите залози за Николай Младенов неговата кандидатура е все по-малко вероятна. Той може и да се радва международен престиж, но България е коренно различен терен от дипломатическия, на който е свикнал. А и заболяването на бившия външен министър наистина било сериозно и реално.

Освен това приближени до настоящия премиер са категорични, че Борисов никога няма да приеме Младенов за свой наследник, защото „няма да го слуша”.

Подобна е ситуацията и с Томислав Дончев. Вицепремиерът-философ се слави като един от най-интелигентните в ГЕРБ и според негови съпартийци със сигурност няма да приеме ролята на жертва, която си слага главата в торбата, за да спасява премиера и статуквото.

Министър Деница Сачева обаче напълно била в състояние да влезе в тази роля.

Нейният кариерен хъс я накара да смени няколко министерства, че даже и партии – преди да премине в редиците на ГЕРБ, тя на два пъти е кандидат за депутат от десницата. По думите на нейни колеги в министерството сега Сачева нямала нищо против да поеме и тази тежест на плещите си. В същото време била удобна за Борисов, защото била готова да се съобразява с него.

Единственият й проблем бил конкуренцията в лицето на Корнелия Нинова.

Както Lupa.bg писа още през ноември, лидерката на БСП вече е сключила задкулисна сделка с Бойко Борисов. Нейният ангажимент включвал това да крепи статуквото и да не допуска разпад на парламента до провеждането на редовните парламентарни избори в края на март 2021 г. В замяна след вота Нинова щяла да бъде издигната за министър-председател на едно „Правителство на националното съгласие”. От друга страна тя щяла да помогне на Борисов да стане президент, като БСП издигне съвършено нов кандидат за „Дондуков” 2 вместо Румен Радев. Не случайно вчера Корнелия Нинова подчерта:

„Дали Радев ще бъде нашият кандидат - ще решаваме в партията след парламентарните избори”. 

"Корнелия всеки ден обезпечава победата на Бойко Борисов, защото с всеки изминал ден все повече отвращава червените избирателите от себе си", коментираха и от "Позитано" 20, фрустрирани от решението на соцбюрото да изключи Георги Гергов от партията.