Само в Lupa.bg: Дядо Еконтий изгонен от "Промяната"

Кирил Петков крещи по телефона на Николай Събев, че е предал каузата им, оттегляйки се от парламента, и настоял да напусне ПП

Новини
16:36 - 06 Октомври 2022
11081
Само в Lupa.bg: Дядо Еконтий изгонен от "Промяната"

Бившият министър на транспорта Николай Събев, който вчера обяви, че се отказва от мястото си на депутат в парламента, днес заяви със съобщение до медиите и че напуска партията, която го вкара в политиката - "Продължаваме промяната". Той представя това като "лично решение" и гарантира, че "ще е насреща да помага" и занапред. Според източник на Lupa.bg обаче нещата не са така розови, както ги представя "Дядо Еконтий", какъвто е прякора на Николай Събев.

В действителност, още вчера е избухнал тежък скандал между него и Кирил Петков, след решението му да не става депутат. Петков му се обадил доста гневен и заявил, че това е предателство и към партията, и към избирателите. "Това са селски номера, Ник! Така постъпват ГЕРБ, Бойко Борисов и Слави Трифонов, ние се опитваме да покажем, че сме различни. Трябва да сме в опозиция известно време, не може да дезертираме", крещял по телефона Кирил Петков.

Николай Събев пък нагло заявил, че имал много бизнес задачи и нямал наерение "да си губи времето в парламента". Интересно, докато е бил министър, защо не му е бил проблем да намира време за бизнеса си, или пък всъщност това е ясно признание за намеренията му в политиката - единствено властта, за да може чрез нея да си подпомага личния бизнес, коментират в политическите среди.

Доста гневен от решението на Събев да се откаже от депутатското кресло бил и другия съпредседател на ПП - Асен Васлев, както и Даниел Лорер, който според слухоете лично свързал "Дядо Еконтий" с "Промяната" навремето. В крайна сметка късно вечерта снощи, след доста напрегнати разговори, от ПП настояли Събев да напусне и партията. Днес той обави, че се оттегля и от ПП.

Вчера стана ясно, че бившият министър на транспорта Николай Събев, който водеше листата на „Продължаваме промяната” в Русе, отказа да е народен представител. Заявлението му е било прието от Централната избирателна комисия (ЦИК). „Никога не съм искал да бъда професионален политик и сега смятам, че ще съм полезен в подобряването на бизнес средата повече, отколкото бих бил на политическата сцена. Политическият start-up вече е утвърдена партия и аз съм спокоен за бъдещето ѝ. Оставам част от отбора и съм насреща да помагам „Продължаваме промяната““, се казваше в позиция на Събев, изпратена до медиите. Днес обаче става ясно, че той вече не е "част от отбора".