Само в Lupa.bg: Екзитпола клони към Васил Терзиев, реалните му резултати са с около 3% по-ниски

Възможни са обрати при преброяването на ЦИК, предупреди социолог

Политика
18:24 - 05 Ноември 2023
7641
Само в Lupa.bg: Екзитпола клони към Васил Терзиев, реалните му резултати са с около 3% по-ниски

Цял ден екзитпола на социологическите агенции дава значителна преднина на Васил Терзиев пред Ваня Григорова на изборите в София. Тя се движи между 6 и 12% в различните часове на деня.

Оказва се обаче, че екзитпола завишава с между 3 и 4% резултатите на кандидата на "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София" Васил Терзиев, обясни пред Lupa.bg социолог от една от най-големите агенции.

"Още на първия тур на изборите установихме, че екзитпола клони към Терзиев. Обясняваме си го с това, че за гласоподавателите на ПП-ДБ е въпрос на чест и гордост да декларират публично избора си и те не го крият, докато не всички гласуващи за Ваня Григорова го назовават публично. Тоест, ако имаме ситуация, която екзитпола сочи 54% за Васил Терзиев и 42% за Ваня Григорова, на практика реалния резултат е 50-51% за Терзиев и 45-46% за Григорова. Което прави ситуацията заплетена и развръзката ще е наистина в последния момент, когато ЦИК обяви официалните резултати", аргументира се социолога.

Какво представлява екзитпола?

Това е паралелно преброяване, извършвано от социолозите в определени представителни секции. В София те са 12 на брой, равно разпръснати в различните квартали. Анкетьори на агенциите причакват гласоподавателите и ги питат за кого са пуснали вот. Обикновено на тази анкета се отзовават около 65-70% от гласоподователите в избраните секции. Това е причината понякога да има обрати при официалното преброяване на резултатите от ЦИК късно вечерта.