Само в Lupa.bg: Ето ги първите 6 депутати на Слави, които го изоставят

Политика
22:17 - 08 Юни 2022
26697
Само в Lupa.bg: Ето ги първите 6 депутати на Слави, които го изоставят

Цели шестима депутати от парламентарната група на Има такъв народ вече са били спазарени от лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев за лоялност към кабинета, научи ексклузивно Lupa.bg. 

Само няколко часа, след като довереният на Дългия водещ в кабеларката му "7/8 ТВ" Станислав Балабанов сензационно обяви, че пазарлъкът на законотворчески гласове вече е започнал, наш отлично информиран източник разкри и мизата за подкрепа на управленската коалиция, предложена на ренегатите. 

А именно - цели 2 министерски кресла за отцепниците, плюс предложение да станат част от регистриращата се в съда партия на "Промяната" на високи постове. Че ги чакат по-ниски заплати заради факта, че ще станат независими парламентаристи и местата им в комисиите отпадат, Петков и Василев вече са намерили компенсации - в парично измерение. 

МРРБ е сигурното ведомство, което ще бъде оглавено отново от човек на ИТН. За наследството на Гроздан Караджов, уличен от ПП като проводник за парите на мафията чрез пътните строителни фирми, ще се борят двама. Другото министерство, което отцепниците от Слави ще вземат, ще е или енергийното (на Александър Николов досега - б.р.), или спортното (на Радостин Василев).

Почти 100% убедени били управляващите, че няма да допуснат втори път грешка в момент на война и на стратегическото решение за Северна Македония и падането на ветото да поверят поста във Външно на случаен, външен за структурите им политик, а най-вероятно ще го дадат или на свой кадър, или на ДБ. 

Информаторът ни разкри и имената, договорени досега като сигурни и проверени за "Промяната" нови партньори. 

Иво Атанасов, чиято звезда в ИТН изгря още миналата година, след като бе лансиран за правосъден министър от неслучилото се правителство на философа Пламен Николов, е най-вероятният нов регионален министър.

Не е изключено обаче ключовото ведомство, което стана ябълката на раздора в коалицията и причината ПП да се скара окончателно със Слави заради над 3 милиарда лева за пътищата, да бъде оглавено от топ експерта на Слави в ресора - Георги Георгиев. 

Компания на двамата в отцепническата група ще прави и Снежана Траянска - опитна счетоводителка и кюстендилска лидерка на ИТН, като по наши данни на нея е връчена задача да проследи евентуално отклонени парични потоци от държавата, заделени за някое от четирите ведомства в ръцете на Слави от началото на мандата досега. 

В кюпа е и русенецът Светлин Стоянов.

Бившият шеф на комисията за контрол на службите и прилагането на "бръмбари" в парламента е сред най-тихите депутати на Слави, но сочен за изключитело дързък и непримирим с някои от политиките на опекуните, определени от Трифонов за групата - Тошко Йорданов и Виктория Василева. 

Болярският депутат Момчил Иванов също се присъединява към новия екип, твърди източникът ни. Иванов също бе опитно зайче на Слави за правосъден министър, но сам се оттегли. 

А последни преговори се водели и с Пламен Абровски - едно от най-разпознаваемите лица на ИТН в последните месеци. 

По наша информация не шестима, а минимум 14 депутати от групата на учиндолеца целял управляващият тандем.

12 са нужни, за да се покрие мнозинството при гласуванията в пленарната зала, но Кирил Петков и Асен Василев не искали да стигат до ситуация да издирват законотворец по телефона при ключов вот като този за ветото над Скопие, актуализацията на бюджета или новия закон и шеф на КПКОНПИ. 

Вече имало спекулации и че да подплатят всяко отцепване от ИТН били готови да броят по 500 000 лева на калпак.