Само в Lupa.bg: Ето го човека на Черепа в Молдова - депутата-килър Владимир Плахотнюк

Общество
19:52 - 22 Октомври 2020
6884
Само в Lupa.bg: Ето го човека на Черепа в Молдова - депутата-килър Владимир Плахотнюк

Издирваният за куп престъпления, в това число и поръчка на политическо убийство бивш трикратен депутат в молдовския парламент и дори негов зам.-председател - Владимир Плахотнюк, е партньорът на Васил Божков в Кишинев, научи само Lupa,bg. Преди да избяга от родината си миналия ноември, Плахотнюк минаваше за най-могъщия брокер на политическо влияние в страната, след като дълги години ръководеше парламентарното мнозинство на Демократическата партия.

Владимир контролира десетки бизнеси в Молдова, от медийната сфера, до външната търговия. Именно чрез неговото законодателно влияние Божков успява да стъпи на местния пазар за лотарийни игри. Според неназовани източници в пресата в Кишинев двамата са се срещали в Дубай миналия месец, но Плахотнюк е гостувал на авера си само за ден, защото емирството има договор за екстрадиция с Молдова.

В момента местонахождението на издирвания политик-килър, поръчал атентата срещу банкера Герман Горбунцов през 2017-а година, е неизвестно. Предполага се, че се крие в Турция.

Главната прокуратура на Молдова прави разследване по криминално дело за монополизацията на хазартния бизнес в Молдова, съобщи на брифинг днес главният прокурор Александр Стояногло. Държавни чиновници от Министерството на икономиката и Лицензионната палата са действали в свой личен интерес и в интерес на трети лица, разказа той. Това пише молдовският сайт Нюзмейкър.

Прокурорите проверяват "пътя на действията, които са довели до ощетяване на държавния бюджет заради съмнителните схеми на някои чуждестранни компании и монополен контрол над хазартния бизнес. За да се постигне това на ниво правителство и парламент е била приета "съответстваща нормативна база", каза Стояногло.

Министерството на икономиката и инфраструктурата поставило такива "технически условия" за потенциалните кандидати, че още на старта да отпаднат молдовските компании. Очевидно е, че всичките условия са направени за конкретна фирма, каза Стояногло.

Изискването към партньора по развитието на лотарията били: наличие на подобен бизнес в друга страна, поне три години опит в този бизнес и годишен оборот за последните три години не по-малко от 500 млн. евро. От партньора по игрални автомати се искал също тригодишен опит в бизнеса, не по-малко от 5000 автомата в "различни европейски страни", а освен това и сам да произвежда игрални автомати. 

На тези условия в областта на букмейкърството и лотарията отговорила и станала партньор на държавата NGM Company, с учредител регистрината в Дубай компания NGM SPC Limited. Тя е собственост на две български фирми "Национална лотария" АД и "Ню геймс"АД, и двете на Васил Божков.

След сключването на договора за публично-частно партньорство Националната лотария на Молдова трябвало да получава 75% от печалбата, а частният партньор - 25%. Според главния прокурор държавата е получавала само 11,4%, а частникът - 89,6%. Това се получавало, защото държавната фирма изплащала печалбите.