Само в Lupa.bg: Ето кой точи данните и парите ни в столичния транспорт

Основателят на "Терминал Технолоджис" печели милиони от поръчки из Евразия

Политика
11:30 - 09 Януари 2023
10116
Само в Lupa.bg: Ето кой точи данните и парите ни в столичния транспорт

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов взриви ефира тази сутрин с новината, че дава системата за управление на тикет системата в столичния градски транспорт за разследване от ДАНС след купищата неразбории с въвеждането на новите превозни документи и слагането на хартиения билет в моргата.  

Божанов обяви сензационно, че валидаторите, за които има съмнение, че точат незаконно от банковите карти на пътниците (включително и през мобилните телефони - б.р.), са руско производство, а камерите, които следят в самите МПС-та на Центъра за градска мобилност - китайски.  

Справка на Lupa.bg разкри, че действителност устройствата за валидиране на картите в наземните - тролейбуси, трамваи и рейсове, както и турникетите на входовете за метрото, са собственост на известна московска компания - "Терминал Технолоджис". Основана е през 1999 г. от бизнесмена Игор Сухоставский - кадър на КГБ, превърнал завода в Зеленоград (в покрайнините на руската столица) в абсолютна мека на ПОС-терминалите.

Производството там обслужва десетки държави по света, включително България, както от компанията му се хвалят, но предимно е насочено към бившите съветски републики. 

Справка на медията ни разкри още, че без изключение, по договора на Центъра за градска мобилност, сключен през 2018 г. със сенчестия консорциум "Си Ен Ес София Тикетинг систем", представляван у нас от Ивайло Цаков, но с гръцки корени, всички валидатори за нуждите на столичния транспорт, са били пратени тъкмо от Зеленоград. 

Става въпрос за три вида апарати - "Вендотек V", "Вендотек T" (за нуждите на наземния транспорт - б.р.), и "Транзитек" - за метрото. По информация от "РИА Новости" към 2022 г. компанията но Сухоставский е произвела над 110 хиляди устройства за местно управление с единствената функционираща след войната банкова система за картови разплащания "МИР" в Русия, и за чужбина. 

"В столичния градски транспорт има китайски камери за наблюдение, като избраният производител има история с уязвимости. В метрото пък са сложени валидатори, произведени в Русия.

Ако са взети необходимите мерки, това не би следвало да е проблем, но за да сме сигурни, че няма да има неоторизиран достъп до видеонаблюдението и до данните от валидаторите, изпратих въпрос до ДАНС (чрез министър-председателя), с което питам дали да направили проверки и препоръки в столичния градски транспорт и дали тези препоръки са били отразени.

Транспортът е част от стратегическите дейности по Постановление 181 на Министерския съвет и ДАНС следва да имат актуален поглед върху него. В политическата буря не трябва да изпускаме и детайлите по мрежовата и информационна сигурност на обществените институции", написа тази сутрин депутатът от ДБ и бивш министър Божидар Божанов.