Само в Lupa.bg: Ето защо Кирил Петков уволни заместника на Сербезова

Здраве
19:26 - 17 Март 2022
10862
Само в Lupa.bg: Ето защо Кирил Петков уволни заместника на Сербезова

Първото уволнение от кабинета без мотиви и прието светкавично от парламента - на зам.-министъра на здравеопазването доц. Георги Йорданов, може да стигне до прокуратурата, научи Lupa.bg. По наша информация той, подобно на дъщеря си Десислава с фалшивите дипломи, може да стане бърз клиент на обвинението заради скандални корупционни схеми и злоупотреба със служебно положение. 

"Нека сам да каже защо ме уволни", обяви в сряда Йорданов, попитан защо е била поискана оставката му, а аргументи за нея така и не са били обявени. Социалистът обаче според доверени наши източници се е опитвал не само да кадрува свои хора, но и е бил уличен в корупционни практики, свързани с доставката на лекарства.

Твърди се, че Йорданов си е позволил да назначава на ключови позиции в Министерството на здравеопазването свои кадри срещу съответна сума за поста, като по този начин е бетонирал влиянието си.

След скоростното му уволнение червени твърдят, че последният спасителен пояс за продължаване на собствените му далавери в родното здравеопазване се нарича д-р Емил Караиванов. Бившият кмет на Асеновград и невролог по специалност е предложен да оглави една от най-големите болници в страната - УМБАЛ "Пловдив", нарична от местните Околийска. 

На партийно ниво Караиванов е председател на Областния съвет на БСП, а доц. Георги Йорданов - негов заместник. В професионален обаче още от далечната 2006 година Караиванов винаги е бил негов заместник. До 2009 година той заема поста заместник изпълнителен директор на университетската болница, а след това е заместник-директор в „Св. Мина“ в града под тепетата. И в двата периода, и в двете здравни заведения изпълнителен директор е именно доц. Георги Йорданов. 

В първия си мандат като изпълнителен директор на УМБАЛ "Пловдив", доц. Йорданов прави отчаяни опити за вдигане на капитала на държавата за сметка на общините, а през 2011-а в Общинския съвет в Пловдив се вдига скандал, завършил с думите:

„Йорданов, мирясай, жена ти зарежда болницата!“, изречени от тогавашния председател на комисията по здравеопазване в местния парламент на града Лилия Учкунова.

По наша информация пък конкретната причина за уволнението на Йорданов като заместник на проф. Асена Сербезова била в опит да уреди съпругата си Виолина Йорданов и безбройните фирми, които управлява, в основните доставки на лекарства за страната. Тъкмо политиката за управление на медикаментите бе сред неговите ресори в МЗ.

Редакцията на Lupa.bg ще проследи кои от следните фирми са сключили договори с МЗ за снабдяване с лекарства по ЗОП и процедурите за пряко договаряне:

САНИТРИМ БЪЛГАРИЯ ООД, ВИТА ФАРМАСИ ЕООД, ВИТА ТРЕЙДИНГ ЕООД и ГЛОБОФАРМ ЕООД.