Само в Lupa.bg: Евродепутат видя капан на ГЕРБ с кораба Vera Su

Личности
14:30 - 29 Септември 2021
9406
Само в Lupa.bg: Евродепутат видя капан на ГЕРБ с кораба Vera Su

Бившият началник на кабинета на Румен Радев - Иво Христов, заподозря капан на ГЕРБ покрай драмата със заседналия край Яйлата кораб Vera Su, разкри Lupa.bg.

Евродепутатът видя връзка между бездействието на Морска администрация под командването на кап. Живко Петров, където изчегъртването така и не достигна, с координирана атака от страна на бившия социален министър Деница Сачева.

Кап. Живко Петров е директор на „Морска администрация“

„Служебното правителство ще плати политическата цена за това, че не изчегърта назначенците на ГЕРБ в Морска администрация.

Преди два дни Деница Сачева и рояк угрижени гербери се снимаха пред заседналия кораб.

Не щеш ли ден по-късно МА предприема закъсняла и крайно зле организирана акция по разтоварването на кораба.

А Сачева вече олихвява угрижената си поза “казах ли ви?”.  Не мисля, че е случайно”, написа евродепутатът вов фейсбук. Постът му се радва на приличен интерес, забеляза Lupa.bg.

Само преди дни Иво Христов коментира, че българският народ издига кандидатурата на Радев и Йотова, както личи от самата форма на издигането им – инициативен комитет с широко ветрило от хора. Евродепутатът припомни, че много от партиите вече са заявили своята подкрепа: „БСП има решение от лятото за подкрепа на президента Радев и вицепрезидента Йотова; Слави Трифонов го обяви лично в ефир; Кирил Петков и Асен Василев също заявиха подкрепа; множество извънпарламентарни партии също го сториха. Подкрепата е широка.“

Според него ДПС имат всички основания да се борят срещу президента Радев, тъй като той постави неудобни за ДПС и за олигархията въпроси; за ГЕРБ, за цялата тази клиентела, която живее от досегашния корупционен властови модел. Няма никакво очакване ДПС да ревизира поведението си спрямо президента Радев.“

„Президентът Радев е безалтернативен като фигура и като средоточие на надеждите на хората; той заложи един работещ модел на сътрудничество между наглед непримирими идеологически опоненти отляво и отдясно, който сега работи в служебното правителство.

Този факт съвсем не гарантира преизбирането му. Всичко зависи от това дали всеки един от нас ще осъзнае залога и ще отиде да гласува в деня на изборите“, категоричен е Христов.

„На изборите през лятото, когато претовареният, преобременен от скандали ГЕРБ изглеждаше напълно обречен, хората отидоха на море, тъй като това им е по-важно през юли, и затънахме в нов цикъл на безвремие. Затова на 14 ноември трябва да отделим половин час и да гласуваме, ако не искаме да гласуваме още един път след седмица, което ще бъде напълно безсмислено“, призова евродепутатът.

Иначе драмата със заседналия кораб край защитената зона Яйлата на север от Калиакра тече вече десет дни. Освобождаването на кораба Vera Su изглежда все по-трудно осъществимо. Прогнозите за влошаване на метеорологичните условия поставят под въпрос успеха на акцията по изтеглянето на над 80-метровия плавателен съд, неуспешният опит за разтоварването му от нощта на понеделник срещу вторник заплашва екологичното равновесие заради изсипаните в морето азотни торове, а силното забавяне и непохватното изпълнение на спасителната акция, довело до изсипване на тор в морето, повдигнаха в социалните мрежи въпроси за възможен умисъл в действията на пряко ангажираните власти.

Големият губещ от инцидента се очертава риболовът в района. Не по-малки могат да се окажат цялостните щети върху най-чистата зона по българското Черноморие, а основният въпрос за следващите дни ще е дали властите ще успеят да се справят с очакваните от нощта на вторник срещу сряда високи вълни и да предотвратят тежък екоинцидент.