Само в Lupa.bg: Главният секретар на МВР Пешо Водката пие от обяд

Петър Тодоров си носел "патрончета" и в кабинета

Топ
20:23 - 18 Август 2023
17498
Само в Lupa.bg: Главният секретар на МВР Пешо Водката пие от обяд

Министърът на вътрешните работи ще изготви доклад за смяна на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Причината е, че министърът Калин Стоянов му няма доверие, обяви премиерът Николай Денков на брифинг по-рано днес. Той посочи, че засега няма предложение за наследник на Петър Тодоров.

"Има проблем с организацията в министерството на вътрешните работи и те са свързани с отговорността на главния секретар. На практика министърът не работи с него", каза Денков. По думите му докладът се очаква да бъде одобрен от Министерския съвет още на заседанието през следващата седмица. Финалното решение обаче е на президентът.

Наздраве! Да викнем по още една водка...

Според източник на Lupa.bg, Петър Тодоров е на нож с повечето от районните полицейски шефове. В МВР, където по традиция се пие доста, главният секретар бил известен с прозвището Пешо Водката. Така го наричали още в Пловдив, където той работеше в системата цели три десетилетия. Практиката да се черпи в работно време пренесъл и в София. Още на обяд Тодоров почвал с любимото си питие - кога в ресторанта, кога в кабинета си, където редовно имал под ръка едно "патронче".

Според източник на Lupa.bg, новият МВР-шеф се скарал жестоко с Тодоров още преди няколко седмици, когато гръмна скандала с обезобразената Дебора от Стара Загора. Министър Калин Стоянов се обадил разтревожен на Тодоров, за да обсъдят ситуацията, който първо не му вдигнал, въпреки че било работен ден, а след няколко часа върнал обаждане в доста странно състояние. "Ама вие сте пиян!", озадачил се министъра, на което Пешо Водката завалено отвърнал: "Н-н-нищо подобнооо".

След като МВР-шефа поразпитал тук-там, се оказало, че Петър Тодоров редовно се черпел в работно време и напълно отговарял на колоритния си прякор. Неслучайно той е близък приятел с бившия министър Бойко Рашков, с когото до съвсем скоро често бохемствали.

Днес, по време на брифинга, премиерът Денков и министърът на вътрешните работи не посочиха конкретните основания за инициативата за освобождаване на Петър Тодоров: "Имаме основания, които ще изложим писмено като мотиви и аргументи. Не говорим за нищо политическо. Няма да допусна който и да било да ми се меси в кадровата политика в МВР", каза Калин Стоянов.

Петър Тодоров беше назначен за главен секретар през август 2021 г., когато министър на вътрешните работи беше Бойко Рашков, в служебно правителство на Румен Радев. През ноември миналата година Петър Тодоров и негов заместник подадоха оставки след няколко инциденти, при които полицаи пострадаха при опит да бъдат задържани мигранти. Президентът обаче не прие оставките.