Само в Lupa.bg: Голямата коалиция ГЕРБ-БСП тръгва от Благоевград

Новини
12:45 - 28 Юни 2021
9041
Само в Lupa.bg: Голямата коалиция ГЕРБ-БСП тръгва от Благоевград

"Голямата" коалиция на т.нар. национално съгласие, за която вече повече от 5 години спрягат недоброжелатели и от ляво, и от дясно, между ГЕРБ и БСП, вече е в ход. И тръгва от Благоевград, научи ексклузивно Lupa.bg.

По наша информация идната неделя на балотажа за избор на кмет на града ще се оформят два ясни кръга на подкрепа - между "новите" играчи на политическия терен и сочената за бъдеща управленска коалиция - Има такъв народ, чийто кандидат отива на втори тур, и Демократична България плюс "Изправи се! Мутри вън!". От другата страна остават двете, сочени за традиционни и наричани от досегашната опозиция, партии на статуквото - ГЕРБ и БСП. 

Източниците ни твърдят, че хората на Бойко Борисов няма да подкрепят кандидата на Слави Трифонов Илко Стоянов, който пък ще получи добавка за вота от ДБ и ИСМВ, а Румен Томов - досегашния градоначалник от БСП.

Официална сделка нямало да има, но след краха на независимия, издигнат от тях - Андон Тодоров, герберите били твърдо решени да застанат зад бесепаря. Така на практика голямата коалиция между двете системни политически сили ще лъсне броени дни преди парламентарния вот.

Всъщност, коментират анализатори, битката за Благоевград може да се окаже умален модел на идващата нова власт в цялата страна, като се позовават и на ниската избирателна активност в общината, на фона на нарастващите опасения, че тя ще е рекордно слаба и на националния избор. 

В същото време първи вчера гласове за Стоянов декларираха, че ще дадат от коалицията на Мая Манолова, с което пък се оформи твърд съюз между Има такъв народ и ИСМВ, точно както и при иначе краткия живот на 45-о НС, докато от "Позитано" 20 не спират да излъчват сигнали и критики именно срещу Слави Трифонов и екс омбудсмана. Прави впечатление, че посланията от БСП напоследък са силно насочени не срещу ГЕРБ, а именно срещу свежите играчи на политическия терен.