Само в Lupa.bg: Гроздан Караджов поема незаконен хотел в София

Общество
16:45 - 10 Март 2022
18272
Само в Lupa.bg: Гроздан Караджов поема незаконен хотел в София

Административни безобразия в Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) с незаконен хотел в София, който продължава да работи напук на държавата, вдигна на бунт стотици жители на кв. „Сердика”, алармираха съкварталци пред репортер на Lupa.bg.

„Подземните гаражи“ се оказаха... заседателна зала

Хотел „Симона” отваря врати преди 13 години на базата на документ с невярно съдържание, за което чиновници от ДНСК, прокуратура и Министерството на регионалното развитие и благоустройството продължават да държат очите си широко затворени.

Това е повод инициативният комитет от „Сердика” да изпрати представители на квартала на среща с министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов, който най-сетне да се заеме с далаверите.

Пред Lupa.bg Явор Костов, един от ощетените от законовите неуредици около „Симона”, обясни, че за драмата с незаконния хотел, които пречат на местните за елементарни неща като паркиране дори, през годините са алармирали абсолютно всички институции в държавата – министри, премиери, прокуратура, кмета Йорданка Фандъкова, районния кмет на „Възраждане” Савина Савова, Столичния инспекторат, президента и т.н.

Топката отива в полето на министър Гроздан Караджов

„Трябва да получим отговор за безхаберието, корупцията, административното безсилие, конфликтът на интереси, посредствеността и очевадния непрофесионализъм на армията калинки, които от високите си постове в общината и ДНСК се гаврят с нас”, категоричен е бизнесменът.

Че „Симона” е получил разрешително за работа въз основа на документ с невярно съдържание е въпрос на доказване в рамките на минута – всеки може да провери, че хотелът – поне на книга – притежава подземен гараж.

Всъщност, истината е, че на мястото на гаражните клетки има огромна заседателна зала, която не е спирала да работи дори в най-тежките Covid времена.

Затова и гостите на хотела паркират кой където свари, за ужас на хората от „Сердика”, които събират подписка срещу беззаконията, подкрепена вече от над 150 човека.

Откровените чиновнически престъпления с незаконния обект са причина в събота, 12 март от 12 ч. разбунтувалите се съкварталци да се срещнат лично с регионалния министър Гроздан Караджов, за да го попита директно в очите докога ще продължава газенето на закона от подчинената му ДНСК.

Инж. Марияна Атанасова е подписала документа с невярно съдържание, но това не пречи на кариерата ѝ

Прелюбопитен е, ако имахме прокуратура, фактът, че една от „експертките”, подписали документа с фалшиви данни, въз основа на който през 2009 г. „Симона” отваря врати, е инж. Марияна Атанасова.

Инж. Марияна Атанасова (в жълтия кръг) с районния кмет Савина Савова

Според инициативния комитет по-късно тя е махната по обвинения в корупция, за да бъде назначена от бившия кмет от ГЕРБ Ева Сеизова за… главен инженер на район „Възраждане“. Остава на поста и при следващия герберски кмет Савина Савова.

Явор Костов 13 години се бори с безобразията в район „Възраждане“ и ДНСК

„За абсурдния менте-документ съм ходил лично при Савина Савова, която извика инж. Атанасова, за да я попита какъв е случаят. Пред мен великата инженерка каза, че не помни? Не помни как е допуснала незаконен хотел да отвори врати в широкия център на София?”, ядосва се Явор Костов.

По времето на служебния кабинет бизнесменът имал среща с министър Виолета Комитова. Вместо нея се появил заместникът ѝ Иван Шишков, който след като се запознал с казуса обещал, че до две седмици ще бъдат спрени токът и водата на незаконния хотел.

„Нищо не спря, продължава да работи напук на закона”, призна Костов.

По повод кварталната драма провел среща и с инж. Лиляна Петрова – Илиева, по онова време началник на регионалните дирекции за национален строителен контрол в София. Тя е поредната, обещала да си свърши работата по случая.

„Оттогава минаха 3 години, естествено, нищо не се случи. За награда на 31 декември 2021-а Гроздан Караджов я назначи за началник на Дирекцията за национален строителен контрол”, припомни бизнесменът.

По думите му е изключително порочно явление хора, уволнени от някоя институция за служебни провинения, да заемат по-високи постове в друга институция.

„Това подхранва корупцията и не разрешава никакви проблеми. Едни и същи хора се въртят в калейдоскопа на държавата за свое собствено облагодетелстване и прикриване на престъпни действия. Не е нормално да се очаква от тия хора да покажат морал или ново поведение, само защото са на нов пост”, завърши Явор Костов.