Само в Lupa.bg: Хартиените бюлетини крепят кабинета още 3 месеца

Политика
14:30 - 10 Юни 2022
3998
Само в Lupa.bg: Хартиените бюлетини крепят кабинета още 3 месеца

Все още недоизмазаният ремонт на Изборния кодекс, с който БСП поиска връщането на хартиените бюлетини за изборите още през май, е основният ключ към задържането на кабинета на Кирил Петков поне до края на лятото, разкри пред Lupa.bg депутат от управляващото мнозинство. 

Източникът ни е категоричен, че нито актуализацията на бюджета, нито приемането на новия закон за КПКОНПИ и гласуването на Бойко Рашков като неин шеф, нито дори темата за Северна Македония, са способни да удължат живота на правителството и да консолидират партиите така, че да бъде постигната лансираното от Кирил Петков намерение да се държи на власт с т.нар. "плаващо мнозинство".

Оказва се, че двете големи партии в опозиция - ГЕРБ и ДПС, и една от вече станалата тройна коалиция - БСП, са твърдо против провеждането на предсрочни парламентарни избори отново само с машинен вот. 

За целта обаче законопроектът на червените трябва да си проправи път към пленарната зала. А наша справка за движението му до момента, вече 1 месец, откакто бе депозиран в деловодството на НС от Георги Свиленски и компания, е почти застопорено.

Това означава, че има около 3 месеца, за да се приеме и на двете четения и дори още 2 седмици, в случай, че някой от параграфите се сдобие с президентско вето. За съжаление на тримата мастодонти в НС обаче, предстои и разписаната в правилника на НС едномесечна ваканция на законотворците, което де факто изтегля приемането на новия Изборен кодекс чак за септември. 

"Затова ще видите как ГЕРБ и ДПС ще подкрепят заедно редица законопроекти и проекторешения от Министерския съвет или парламентарните групи на "Промяната", ДБ и БСП - в името на сделка за връщането на хартиените бюлетини", твърди източникът ни от кулоарите на парламента.

Това бил и залогът на БСП да остане в коалицията - при предварително разчертан план-график за гласуванията и евентуалния кворум, социалистите вече имали сигурност, че машините на президента Румен Радев (основен радетел за премахването на тъмните стаички - б.р.) отиват в историята, макар Кирил Петков и Асен Василев да се противели първоначално.

"Приеме ли се ремонтът на второ четене, кабинетът пада", убеден е депутатът. При такова разпределение ИК би бил гласуван окончателно през септември.

В случай, че до първия учебен ден премиерът подаде оставка, предсрочни парламентарни избори обективно се очакват в края на ноември или около Никулден.