Само в Lupa.bg: Христо Даскалов предлагал 1 милион лв. рушвет, за да остане шеф на БАБХ

Куп нарушения и безобразия в Агенцията по храни взеха "главата" на "дядо Ицо"

Новини
20:28 - 05 Октомври 2022
12436
Само в Lupa.bg: Христо Даскалов предлагал 1 милион лв. рушвет, за да остане шеф на БАБХ

Уволненият днес шеф на Българската агенция за безопаснот на храните (БАБХ) Христо Даскалов е предлагал 1 милион лева рушвет, за да остане на поста си, твърди източник на Lupa.bg от високите етажи на властта. Подкупът е бил предложен чрез посредник на един от съветниците на президента Радев миналата седмица, когато е станало ясно, че за системни нарушения Даскалов ще си замине. Идеята е била сумата да осигури "чадър" над шефа на БАБХ и той да не бъде пипан.

"Никой няма да ме мръдне от тук! Моите хора няма да допуснат. Ние се завръщаме на власт, ще има коалиция", казал тогава Христо Даскалов, явно визирайки "Продължаваме промяната". Той бе кандидат-депутат от партията на тези избори и в крайна сметка влезе в парламента и занапред ще има депутатски имунитет. Само за няколко месеца като началник на Агенцията по храни, "дядо Ицо", както го наричат там, успял да си оситури сериозен трафик на влияние и лансирал няколко фирми с апетитни договори. Любопитното е, че част от тях са свързани с подземен бос от близкото минало. Най-вероятно именно той е трябвало да осигури рушвета, за да може "нашия човек" да запази поста си.

По примера на много отстранени от държавната администрация хора на високи нива, той не остана по-назад с претенцията, че политиката трябва да го закриля доживот и никой не трябва да не го мърда от поста му. Поведението му го сложи в редицата на всички, които се жалваха, че са отстранени, защото или са политически лица и това е атака към самата партия, или пък са свършили невиждана по обем и значимост работа и по тази причина ги "изчегъртват", смятат в агенцията.

В същото време Даскалов се забърка в скандал, след като стана ясно, че за смешната сума от 11 000 лева е успял да се сдобие с масивна къща от над 120 квадратни метра в центъра на Първомай, и то от болен човек, който много скоро след сделката умира.  

Късният следобед днес зам.-министърът на земеделието Крум Неделков съобщи, че Христо Даскалов грубо е нарушил изборното законодателство, като се завръща на работа преди ЦИК да обяви поименно избраните депутати. След завръщането си той уволнява няколко служители на Агенцията по храните и назначава на тяхно място други, въпреки че те нямат необходимата квалификация. И още – Даскалов сключва „неправомерно“ анекс към договор с изтекъл срок на действие. Отделно от това отива на едноседмична команндировка в Италия, почивайки си в 5-звезден хотел с басейн на разноски на БАБХ.