Само в Lupa.bg: Иво Христов топи България пред ЕК

Евродепутатът пита защо няма санкции срещу страната ни заради НАП-лийкс

Актуални новини
16:21 - 27 Септември 2019
5234
Само в Lupa.bg: Иво Христов топи България пред ЕК

Прясноизбраният евродепутат от БСП Иво Христов най-накрая се изяви след няколко месеца пълно мълчание  в ЕП, като реши да заслужи заплатата си чрез... топене на България пред ЕК, алармираха представители на друга политическа сила в институцията пред Lupa.bg.

Става въпрос за питане, което Христов е отправил към все още неконституираната Европейска комисия за скандалния теч на данни от НАП през лятото у нас. Бившият шеф на кабинета на президента Румен Радев е решил не да се занимае със сигурността на електронните бази на институциите в Европейския съюз, а да иска информация защо България не е уведомила ресорните органи за безпрецедентната хакерска атака.

"Смята ли Комисията, че България е изпълнила задълженията си по изискванията за сигурност и уведомление за инциденти от Член 14 (1 и 2) и Член 16 (Ал. А и Д) на Европейска директива за сигурност 1148?2 от 2016 г." е точната формулировка на Христовото питане. Колегите му в ЕП недоумяват кому е нужно да се задава такъв въпрос и хвърлят топката обратно към него с контра: 

"Ако отговорът на комисията е "не" и се окаже, че България не си е изпълнила задълженията, каква санкция трябва да понесе страната ни и защо?". Прави впечатление, че това е първата изява на Христов, за разлика от други български представители в Брюксел, които досега поне по няколко пъти са правили изказвания в полза на България пред пълната пленарна зала. 

Иначе отговор на въпроса му към момента няма. Предполага се, че с теча на данни от НАП и евентуалните глоби, които страната ни дължи, в случай, че не си е изпълнила задълженията, ще се занимае предложеният за еврокомисар по финансовите услуги и вице на шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен латвиец Валдис Домбровскис.