Само в Lupa.bg: Изгоненият дипломат Филип В. раздавал парите от Русия на журналисти

Над 15 души и 3 сайта са получавали по 4000 лева на месец, службите имали СРС-та и снимки на регулярните срещи

Свят
21:26 - 05 Юли 2022
11088
Само в Lupa.bg: Изгоненият дипломат Филип В. раздавал парите от Русия на журналисти

Съветникът на руския посланик Елеонора Митрофанова - Филип Воскресенски, който е един от 70-те дипломати, изгонени от България, е човека, през който е минавало разплащането на журналисти, социолози и "общественици", които да лансират в публичното пространство гледната точка на Русия. Това научи Lupa.bg от няколко сигурни източника. Данни за негови регулярни срещи с водещи фигури от публичното пространство има в специалните служби. Някои от редовните "беседи" са и заснети със СРС.

Само преди дни шефът на политическия кабинет на премиера в оставка Кирил Петков Лена Бориславова заяви в интервю за “Дарик радио“, че има обществени говорители, които получават плащания, включително от руската държава в размер на 4000 лева на месец. Тя уточни, че това са напълно достоверни данни, с които разполагат българските служби. Парите са давани на български политици, известни журналисти, анализатори, политолози и други появяващи се в обществените медии лица. Те са получавали заплащане директно от руската държава, за да формират обществено мнение с руските опорки.

Думите й бяха потвърдени от разследващия журналист Христо Грозев, който от 3 години е издател на антипутинския сайт "Белингкет", разкрил доста чувствителна информация за безобразията на Кремъл. Грозев обеща да разкрие конкретни имена до броени дни, но все още не го е направил.

"На всички, които безплатно плюете по ЕС и НАТО, както и подкрепяте действията на Путин в Украйна, да знаете. Набутали сте се. На тези, които ви надъхват за това им се плаща. Месечно", заяви пък Лена Бориславова. Според нея част от публичните говорители се използват, за да може обществото да бъде объркано, да се получи заиграване с погрешни разбирания и страхове.

Според източник на Lupa.bg, редовни "грантове" от Москва са получавали над 15 души, както и редакциите на 3 сайта. В повечето пъти сумите са давани на ръка в началото на всеки месец, но някъде имало и подписани договори за "информационно обслужване" с фирми, собственост на руски граждани, развиващи търговска дейност в България. Координатор на целия този нерегламентиран паричен поток е бил имено Филип Воскресенски. Той си замина в неделя за Москва с един от самолетите, превозили 70-те дипломати и семействата им. Не е ясно кой занапред ще поеме дейността му.