Само в Lupa.bg: Изключените от Нинова я съдят

Корнелия обезглави Младежкото обединение, готви се колективна оставка

Политика
21:40 - 11 Февруари 2023
8632
Само в Lupa.bg: Изключените от Нинова я съдят

Безпрецедентната сеч на червени членове, абсолютно нелигитимно на заседанието на конгреса на БСП днес, отива на съд. За това съобщиха опозиционери в партията след инфарктната сбирка в НДК, де факто обезглавила голяма част от Младежкото обединение и вдигнала вълна от оставки по високите етажи на Столетницата. 

По наша информация част от изключените начело с Кирил Добрев първо ще атакуват регистрацията на Корнелия Нинова и двете коалиционни формации "Екогласност" и клуб "Тракия" в ЦИК за предстоящите предсрочни избори на 2 април.

Причината е, че тя е подала невярна информация по отношение на актуалното състояние на БСП, в което фигурират и досега Добрев и други от изключените. Ако това се потвърди, ЦИК най-вероятно ще заличи регистрацията за вота, което може да извади изобщо левицата от битката за 49-ия парламент. 

Наред с това опозиционерите, подкарани по хаотичен списък днес с червените картони, смятат не просто да се оплачат на т.нар. Другарски съд - управляваната от ниновиста Емил Войнов Общопартийна контролна комисия.

Те ще атакуват и съдилищата по места. Защото конгресът не е орган, който може да решава членствата в БСП, а организациите - от най-малкото звено - до областните. А прогнозата е, че както ВКС възстанови членството на Кирил Добрев и Калоян Паргов в Националния съвет, така магистратите ще отсъдят в полза и на новонаказаните. 

Междувременно се заговори за готвена колективна оставка на Младежкото обединение след като аутът беше посочен на знакови лица в него - включително на бившия му лидер Николай Бериевски, Ана Пиринска и Петя Михалевска. За комсомолците се застъпи и настоящият им председател Габриел Вълков, който също не е бил допускан до заседанието на конгреса. И който разкри, че охраната на залата е била частна, платена от джоба на и без това закъсалата финансово централа на "Позитано" 20: 

"Днес се проведе едно от най-абсурдните заседания на Конгреса на БСП.
Първо - днес платена охрана залостваше вратите на залата и не ме допускаше вътре. Представяте ли си, че някакви случайни за БСП хора, от някаква охранителна фирма, платени от моята партия, с част от моя членски внос, не ме допускат на Конгреса на моята партията? Партията, на чието Младежко обединение съм председател, не ме допуска до заседанието на собствения ни конгрес, на който, освен всичко останало, съм избран и като най-младия делегат. Има граници, и те бяха преминати", категоричен е Вълков. И пита:

"Това ли е подмладяването на партията? Да изключваш млад евродепутат, да изключваш млад общински съветник в София, да изключваш млад главен секретар на областен град и т.н. Това ли е подмладяването на БСП?
До тук ли стигнахме, другари…?". 

Отчаянието стигна и по-популярните лица на Столетницата - Петър Витанов, който също бе изключен от партията, при все, че е действащ евродепутат, въстана срещу Нинова и от залата пред микрофоните. Но по информация на Lupa.bg е потенциален кандидат за наследник на Нинова и неслучайно се е озовал в позорния списък. 

Там попадна и Валери Жаблянов. Бившият зам.-шеф на Народното събрание пък получил наказанието заради активните си действия в опозиционния кръг "Социализъм XXI век". 

За другарите си се застъпиха последователно служебният правосъден министър Крум Зарков, който, както се говори из соцредиците, е нарочен за следващия транш изключени, след като и той поиска оставката на Нинова, както и шефката на "Булгаргаз" Деница Златева. 

В "кюпа" потресени от поведението на ръководството попадна и бившият военен министър Ангел Найденов, който директно хвърли оставка и се очаква да стане част от партията на съпругата си Мая Манолова и евентуално да се влее в редиците на новото обединение вляво "Левицата!" което бе създадено в началото на годината от фактори като Костадин Паскалев, Георги Първанов и Татяна Дончева. 

А най-точното описание за случилото се днес даде екслидерът на БСП и доскорошен президент на ПЕС, също евродепутат Сергей Станишев: 

"Над 200 делегати напуснахме заседанието на 50 Конгрес на БСП в знак на протест срещу своеволията на ръководството, което наложи безпрецедентна цензура на всяко различно мнение.

Изключване на микрофони, противоуставна подмяна на делегати и на преброители, скандални манипулации на гласуванията – на това станахме свидетели днес в зала 3 на НДК. Но видяхме и друго – как съпротивителните сили на социалистите в партията се събуждат!

Апаратните трикове може и да помогнат на ръководството да се задържи, но лишават БСП от шанса да проведе откровен разговор и да покаже на обществото, че е чуло гласа на избирателите и си е извлякло поуки". И както мъдро отбелязаха други наказани: 

"На 2 април нито списъкът на гласуващите ще се съставя от Гуцанов, нито изборния резултат ще се определя от Свиленски с гледане в тавана. В политиката нямат значение противоуставните решения за изключване на един конгрес. Решаващо е, когато 70-80 процента от избирателите изключат председателя на една партия... завинаги", прогноза, написана от първия обявил се за кандидат-председател на БСП след края на настоящия мандат на Нинова Боян Балев.