Само в Lupa.bg: Джок Полфрийман изчезна безследно

Крими
17:23 - 19 Април 2021
6042
Само в Lupa.bg: Джок Полфрийман изчезна безследно

Известни световни журналисти издирват австралиеца Джок Полфрийман, който излежа непълна присъда за убийство у нас. Интересът на големи медии от цялата планета към убиеца се засилил след като в България бяха публикувани видеозаписи, от който се вижда, че престъплението е извършено при неизбежна самоотбрана.

Чужденецът обаче в момента е неоткриваем и по непотвърдена информация е на хиляди километри от страната ни.

Lupa.bg научи, че Полфрийман е сдал властта на затворническото сдружение, чрез което влизаше при правосъдни министри и извиваше ръцете на институции.

При излизане от Софийския централен затвор австралиецът обеща, че навън ще прави правата на лишените от свобода. Той действителност дълго време опитва да направи нещо, но в крайна сметка разбира, че българската поговорка "кучетата си лаят, керванът си върви" е вярна.

Тогава в родните медии се появява информация, че Джок е напуснал страната.

Поради липсата на информация, негови бивши съкилийници се притесняват да не се е случило най-лошото.

На 24 септември главният прокурор тогава Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото за свободата на Полфрийман. Като основания за искането му той посочи – процесуални нарушения и данни за небезпристрастност на двама от съдиите от състава на Софийски апелативен съд – Калин Калпакчиев, който е председател на Съюза на съдиите в България, и на колежката му Весислава Иванова.

Казусът стигна дори до Инспектората към ВСС, след като политици изпратиха сигнал до Съдийската колегия за обвързаности и зависимости на същите двама съдии и наличието на основания за отвод от делото за свободата на австралиеца.

Кадровиците обаче по закон нямат право да се произнасят по същество по съдийски актове или за тяхната нищожност, поради което възложиха извършването на проверката на инспекторите на съдебната власт.

Докато бъде насрочена дата за делото, се появи видео, от което се вижда, че  Полфрийман е действал при самоотбрана, след като е бит от голяма група хора. Качеството на видеото не е много добро, но то донякъде успя да обърне настроенията на хората в полза на убиеца. Джок беше освободен.

Джок Полфрийман бе осъден на 20 години затвор за убийството на Андрей Монов, син на бившия депутат от БСП и психолог Христо Монов.

Австралиецът твърдеше, че във фаталната вечер на 28 декември 2007 г. се притекъл на помощ на мъж, нападнат от жертвата и негови приятели. Това се оказва самата истина.