Само в Lupa.bg - как да живеем до 103? Рецептата на Кърк Дъглас за спиране на цигарите

Здраве
16:22 - 07 Февруари 2020
18505
Само в Lupa.bg - как да живеем до 103? Рецептата на Кърк Дъглас за спиране на цигарите

В сряда вечерта иконата на Златните години на Холивуд Кърк Дъглас ни напусна на преклонните 103 години. Актьорът рядко говори за тайната на своето дълголетие, но Lupa.bg издири за вас интервю на ветерана от далечната 1996 г. за "Варайъти", в което той разкрива тайната на справянето с най-опасния за здравето порок - тютюнопушенето.

"Татко ми Хершел, Бог да го прости, беше много простичък и скромен мъж, но с невероятен характер", разказва Кърк. - "Пушеше като спукана печка, непрекъснато, докато докторите му казаха, че ако не спре цигарите, ще умре. Повече никога не запали. Носеше обаче една цигара винаги в предния джоб на ризата си. Когато абстиненцията станеше жестока, я вадеше и я гледаше злостно. Помня как казваше с тежкия си руски акцент:" "Кой по-силен, а? Ти или аз?"

"По неговия пример аз израснах като заклет непушач. Така минах през морската пехота - без да сложа фас в уста. През 1946 г. обаче подписах първия си договор в киното. Режисьорът ме подготвяше за сцена и каза: "Тук палиш цигара." Обясних му, че не пуша и дори не знам как. Той се изсмя: "Лесно е!" До края на годината вече пушех по три кутии на ден", продължава изповедта си Кърк Дъглас.

"Една вечер, в края на 50-те, четях сценарий в кабинета си и палех поредния фас направо от предишния. Изведнъж погледът ми попадна върху снимката на татко Хершел на бюрото. Казах си: Кой по-силен? Аз или ти? Загасих цигарата и никога повече не запалих."

Lupa.bg съветва читателите си да последват примера на великия актьор, но не може да се ангажира с обещанието, че това ще ви донесе 103 години живот.