Само в Lupa.bg: Как лобист за американските бази у нас пое ВМЗ-Сопот?

Политика
18:20 - 03 Юни 2022
10412
Само в Lupa.bg: Как лобист за американските бази у нас пое ВМЗ-Сопот?

Лобист за създаването на съвместните българо-американски военни съоръжения по споразумението от 2006 г. е новият шеф на ВМЗ-Сопот. Днес вицепремиерката и министър на икономиката Корнелия Нинова оповести решението си да уволни досегашното ръководство на мегазавода за боеприпаси и на негово място да подбере свой екип, начело с Иван Иванов. Само преди броени дни бесепарят бе освободен от поста губернатор на Софийска област, като в мотивите си пред премиера Кирил Петков бе изтъкнал лични причини. 

Фигурата на Иванов обаче далеч не е случайна. Той е заемал ръководни позиции почти през цялата си кариера, като полковникът от резерва е най-добре известен като зам.-министър на отбраната по времето на Ангел Найденов, когато премиер бе Пламен Орешарски.

Преди това обаче работи не за кое да е НПО, а в Асоциацията на завършилите Колежа по отбрана в САЩ заедно, в една стая, с Аню Ангелов, който пък бе първият военен министър на ГЕРБ в далечния вече мандат номер 1 на Бойко Борисов. 

АЗКОН, както е абревиатурата на асоциацията у нас, проведе най-мащабната кампания по ограмотяване на политическите лица, военнослужещите и обществеността през 2005 и 2006 г.

Семинари, лекции и програми с анализи и стратегии от ползите у нас да се изградят съвместни военни бази на ключови позиции предшестваха окончателната ратификация на споразумението за създаването им преди 16 г.

Днес националистите-русофили от "Възраждане" са тези, които редовно повдигат темата за разтрогването му от Народното събрание с мотиви, че там достъп на българи нямало и че нашите закони не се прилагали, за сметка на щатските. 

Самият Иванов е изявен натовец и неслучайно бе подбран тъкмо от Найденов за негов заместник в коалицията БСП-ДПС. 

Новината за назначаването му от Нинова днес във ВМЗ-Сопот обаче идва на фона на разкрития от последните седмици, че началникът на кабинета й Калоян Методиев е този, който се разпорежда пряко с износа и контрола по експорта на оръжия у нас.

Бившият, доскорошен главен секретар на икономическото ведомство Йордан Татарски в прав текст обяви, че Методиев се разпорежда със сделките за боеприпаси, които в крайна сметка отивали в Украйна, въпреки категоричните позиции на Нинова, че България не е пратила и няма да прати нито един патрон към Киев за отбрана от Русия. В същото време подобни тези, че всъщност МИД чрез Кинтекс и ДКК стои зад сделки за износ изразява систематично и бившият шеф на мегадружеството с принципал Нинова - Александър Михайлов. 

Самият ВМЗ-Сопот пък произвежда боеприпаси за пазари както в Източна Европа, така и в Близкия Изток, включително на авиационни снаряди.

В последните месеци заводът многократно увеличи свободните работни позиции, особено след началото на войната в Украйна - факт, който военни експерти у нас тълкуват като пряко доказателство за огромен обем продукция за износ.