Само в Lupa.bg: Какъв фалит?! Рилският манастир къта 5 000 000 лв. в банка

Култура
16:30 - 03 Юни 2020
9877
Само в Lupa.bg: Какъв фалит?! Рилският манастир къта 5 000 000 лв. в банка

Новината от вторник, че Рилският манастир е пред фалит, се оказа силно преувеличена. Най-големият манастир на Балканите има спестени близо 5 млн. лева в банкови сметки, разкри пред Lupa.bg монах от Светата обител, възмутен от писанията за тежкото финансово състояние на Божия дом.

Преди ден изпълзя новината, че за първи път от години насам в хазната на храма няма преведени никакви средства, въпреки че манастирът е в списъка на ЮНЕСКО. Финансовата криза, според игумена - Адрианополския епископ Евлогий, е невиждана, като до дни ще бъде открита дарителска сметка, за да не се стигне до фалит. Субсидията, която манастирът трябва да получи тази година, е в размер на 597 000 лева. Парите са предвидени за реставрации, ремонти и поддръжка.

„До този момент не сме получили нито един лев от държавната субсидия, която отпуска българският парламент за Рилския манастир като паметник на ЮНЕСКО. Има решение на Комисията по вероизповеданията субсидията да се продължи. Но след това се губи някъде в дебрите на нашата бюрокрация и не можем да открием какво се случва с нея”, ожали се дядо Евлогий.

Послушник от Рилския обаче контрира, че фактите са силно изопачени. „За последните двайсетина години в банковите сметки на манастира са натрупани няколко милиона, според спекулациите - около 3-4-5 милиона, точната сума може да каже само дядо Евлогий”, обясни нашият читател.

„За трите месеца извънредно положение наистина нямахме приходи, защото нямаше и богомолци. Но такова беше положението по цял свят, несериозно е да се твърди, че за такъв кратък период от време пропуснатите ползи от билетчета могат да катурнат храм от ранга на Рилския манастир”, обясни нашият източник, настоял за анонимност.

Случилото се след като информацията за фалита обзе новинарския поток е многозначително - премиерът Бойко Борисов отиде на крак в храма и взе спешно решение за отпускането на 600 000 лева.

След разговора между министър-председателя и игумена дядо Евлогий стана ясно, че манастирът има недостиг на средства и заради нарасналите разходи на Светия Синод, който не е превел на обителта предоставените на Българската православна църква над 1 млн. лв. за ремонти в Рилския, Троянски и Бачковския манастири. По думите на Емил Велинов, директор на Дирекция „Вероизповедания” в Министерския съвет, който придружаваше Борисов на срещата вчера, държавата е вкарала 1.1 млн. лв. за трите манастира в общата годишна издръжка за Светия Синод в размер на 26 млн. лв., половината от които вече са преведени от бюджета.

Парите за ремонти в трите манастира обаче били използвани за заплати в Българската православна църква, обясни Велинов. Дядо Евлогий обаче уточни, че тези три манастира не получават заплати от Светия Синод.

Очаквайте отговора на Адрианополския епископ Евлогий, който даде ексклузивно интервю пред Lupa.bg.