Само в Lupa.bg: Кирил Добрев сяда на мястото на Корнелия Нинова през май?

Само пенсионерите в БСП се канели да гласуват за настоящата лидерка, твърдят на "Позитано" 20

У нас
16:00 - 28 Януари 2020
4197
Само в Lupa.bg: Кирил Добрев сяда на мястото на Корнелия Нинова през май?

Тотална изолация от всички общопартийни структури в БСП вещае пълен провал за настоящата лидерка на БСП Корнелия Нинова на прекия избор за нов червен председател в края на април. Досегашната дясна ръка на мизийката Кирил Добрев пък влиза пряко като конкуренция за поста при почти изравнен брой номинации към средата на м. януари, разкриха ексклузивно източници на Lupa.bg.

В централата на "Позитано" 20 упорито се говори, че имената в бюлетина за прекия избор ще са 3 или най-много четири, като се очертава това да бъдат Нинова, Добрев, варненецът Красимир Янков и евентуално флагманът на опозиционното ядро, все повече набиращо популярност - Валери Жаблянов. Но въпреки че бившият зам.-шеф на Народното събрание имал сериозен брой номинации, самият той не бил склонен да се яви в битка челно с Нинова или Добрев. 

Междувременно, докато отчетно-изборната кампания е в разгара си, настоящата шефка на Столетницата все по-главоломно губела подкрепа и по места, а и по възрастов принцип. Запознати с настроенията в общопартийните организации твърдят, че към момента нейните избиратели са единствено в пенсионерката граница и сред зрителите на червената кабеларка БСТВ.

"Надали е случайно, че именно чрез канала Нинова се опита и все още таи надежди да овладее БСП", шушукат те. А напрежението в централата не стихва. Въпреки че Нинова и ГЕРБ се договориха и издействаха вдигането на партийната субсидия от 1 на 8 лева на глас, соцлидерката до момента не е върнала нито един от щатните служители на "Позитано" или областен координатор, съкратени миналото лято именно заради финансовия недоимък, в който изпадна левицата.

Нещо повече, твърди се, че делата, заведени срещу нея от неправомерно уволнени позитанци или с малки деца, или в пенсионна възраст, или с ТЕЛК-ове, са десетки, а изходът от тях безспорно ще утежни допълнително бюджета на БСП. 

Всички социалисти в активна възраст пък предпочитали някой деен ляв лидер като Добрев да оглави партията. "А тъй като Янков и Жаблянов дори заедно няма как да достигнат неговите гласове, нищо чудно опозицията при евентуален балотаж да подкрепи именно него пред Нинова", коментират още запознати с настроенията по върха социалисти. За да се спаси от евентуален погром пък тя е започнала ударни преговори с местни лидери, включително и с доскоро низвергнатия от самата нея варненски първенец Борислав Гуцанов. Не е ясно обаче дали той е откликнал на милата й покана.

Факт е обаче, че области като Видин, Благоевград, Пловдив, Бургас, а и Ямбол, няма как да я подкрепят масово на вота през април. Мъгла е все още как ще се очертае той през призмата на най-голямата организация - столичната. Там районен съвет с мащаба на красноселския, където властват върли опозиционери на Нинова като Юрий Асланов, може да обърне общата картинка на 180 градуса и иначе силната фигура на Румен Овчаров, който поне засега е дал гърба си на Нинова, да се окаже недостатъчна за мобилизирането на достатъчен брой избиратели в нейна полза. 

От друга страна, ако Добрев все пак не приеме да се появи като име в бюлетината срещу Нинова, прекият вот в партията може да се провали. За да е валиден той, трябва да са гласували минимум 50% + 1 от всички в списъците на БСП. В противен случай, изборът трябва да се проведе наново в рамките на 1 месец според устава. Както Lupa.bg вече писа, това може да вкара Столетницата в изборна спирала за дълъг период от време и да я омаломощи преди ключовата 2021 г., когато се задава редовният парламентарен вот.