Само в Lupa.bg: Коалицията се разбра - Калин Христов става шеф на БНБ

Политика
15:47 - 08 Март 2022
12853
Само в Lupa.bg: Коалицията се разбра - Калин Христов става шеф на БНБ

Още утре досегашният заместник на Димитър Радев - Калин Христов, ще бъде предложен в парламента за нов гуверньор на БНБ. Кулоарните разговори преминаха през поне 4 имена, но на спешна среща днес коалиционните партньори са се обединили около кандидатурата на Христов, научи Lupa.bg. До час ще се проведе парламентарен председателски съвет, на който да се уточни кога кандидатурата ще бъде поставена в зала.

До конфилка в Украйна за поста се спрягаха имената основно на братятя Михови - Илиян и Валентин - икономисти - единият преподавател в INSEAD, другият - съдружник на близкия до Владимир Путин украински олигарх Ринат Ахметов. Вместо тях от "Промяната" и Демократична България се върнаха на плановете от миналото лято новият управител да е досегашният заместник на Радев.

Кандидатурата е подкрепена и от ИТН, след като партията на Слави изтегли своя фаворит за поста - Любомир Каримански. За компенсация на финансовия експерт партьорите са се споразумели да предложат да оглави Комисията по финансов надзор.

Калин Христов е вицегуверньор на БНБ вече близо 14 години -  от октомври 2009 г., като ръководи и управление "Емисионно". По същество то представлява валутния борд на страната. 

Цялата му кариера преминава в БНБ, като преди това до 2009 г. е съветник на управителя на централната банка Иван Искров. През 2013 г. е финансов министър в служебния кабинет на Марин Райков, назначен от президента Росен Плевнелиев.

Плевенчанинът Калин Христов завършва през 1996 г. макроикономика в УНСС. От февруари 1997 до декември 2000 г. е асистент в катедра „Икономика“ на УНСС. В периода януари 2001 и декември 2004 г. е главен асистент в катедра „Финанси“ на същия университет. От октомври 1997 до септември 2001 г. е експерт в дирекция „Икономически изследвания и прогнози“ в БНБ.