Само в Lupa.bg: КОЙ "СГОТВИ" Цветанов?

Информацията за апартамента на втория човек в ГЕРБ била дадена от Елена Йончева, която е научила покрай мъжа си архитект

Политика
18:51 - 21 Март 2019
9089
Само в Lupa.bg: КОЙ "СГОТВИ" Цветанов?

„Нека Цветанов си помисли добре откъде дойде тази така”, обяви по-рано в четвъртък премиера Бойко Борисов в разгара на земетръсния скандал с новия апартамент на Цветан Цветанов, купен на цена под 700 евро за квадрат. И намекна, че в най-скоро време „предстоят трудни решения”.

Всъщност, как избухна тази афера и кой „сготви” Цветанов, както обичат да се изразяват жаргонно някои политици? В политическите среди битуват няколко упорити версии и слухове, които репортерите на Lupa.bg обнародват.

От Елена, с любов 

Според наш източник, информацията за апартамента на Цветанов, купен от „Артекс”, е предоставена от депутатката от БСП и настоящ водач на листата за евродепутати на столетницата от гражданската квота Елена Йончева. Тя се е сдобила с нея по най-баналния начин – от мъжа си Пламен Тодоров, който е сред най-известните столични архитекти.

Преди няколко месеца студиото на арх. Тодоров получило задание от свой клиент да направи архитектурен проект за обзавеждане на апартамент в одиозната жилищна сграда „с вграден 91-и псалм” на ул. „Латинка”. Така Тодоров научил от клиента си, че панорамен апартамент в кооперацията току-що е придобил един от най-големите врагове на жена му. Йончева започнала да рови покрай сделката и дори се е срещала с хора от фирма „Артекс”, за да получи допълнителна информация.

Елена Йончева с мъжа си - арх. Пламен Тодоров. Оказа се, че той е работил по архитектурен проект за вътрешно обзавеждане на жилище в сградата, в която апартамент си е купил и Цветанов. Арх. Тодоров е имал съвместни проекти и със строителя "Артекс"

Според запознати, именно скандала с апартамента на Цветанов е трябвало да бъде голямата бомба на пресконференцията на Елена Йончева на 30 януари. В последния момент обаче лидерът на БСП Корнелия Нинова е отказала партията да се ангажира с темата, тъй като се оказало, че и депутати от БСП са сред клиентите на „Артекс”, сдобили се с апартамени на преференциални цени. А пък и самата Нинова преди години е взела жилище за едва 20 000 лева, вместо за над 110 бона. В крайна сметка тогава Елена Йончева изкара прословутия запис „Ало, Банов”, който обаче не произведе нужния ефект.

Бившата журналистка обаче предоставя пикантната информация за новото жилище на Цветанов на свои колеги. Така се стига до материала на „Свободна Европа” от началото на седмицата

Вътрешен огън?

Според друг упорит слух, Цветан Цветанов е станал жертва на „вътрешен огън” от свои опоненти в самата партия ГЕРБ. Целта била той да бъде отстранен от партията в навечерието на кампанията за евроизборите и щаба да се поеме от друг мераклия за този пост. В момента в партията има сериозни разправии кои да са в листите. Цветанов залага на Мария Габриел и Ева Майдел като водачи, което среща сериозен отпор от другото ядро в ГЕРБ. Някои съзират в заверата срещу Цветанов и Румяна Бъчварова. 

Американски прелести

Съществува и трета, геополитическа версия, за която намекна и Бойко Борисов по-рано в четвъртък. Той обвърза скандала с апартамента с поръчката за изтребители и обяви, че от президентството напоследък твърдели, че ГЕРБ лобира за „Грипен”, а не за Ф-16. Известно е, че „Свободна Европа” – медиата, огласила случая, се финансира директно от Американския конгрес.

Източник на Lupa.bg намекна, че атаката е особено изненадваща, тъй като Цветанов минава за много добре приет от американските политици и редовно ходи до САЩ. Радушният прием на руския премиер Медведев у нас неотдавна обаче явно доста е подразнил дипломатите от Америка...

Развръзката на сагата се очаква до дни. Бойко Борисов засега не се ангажира с решение, но показва, че е огорчен и ядосан от имотната сага, която тресе държавата вече цяла седмица.