Само в Lupa.bg: Кой раздава рублите на 4-хилядниците у нас?

Христо Грозев назова македонеца Дарко Тодоровски като проводник на потоците с копейки за български журналисти

Свят
21:16 - 05 Януари 2023
40563
Само в Lupa.bg: Кой раздава рублите на 4-хилядниците у нас?

Че има български журналисти, платени директно от Кремъл за проруска пропаганда в България и облъчване на обществеността, за Христо Грозев от групата за разследвания "Белингкат" съмнения няма. Едно единствено конкретно име обаче назова той по време на днешното си изслушване (дистанционно - б.р.) в Комисията за контрол на службите и прилагането на СРС-тата към 48-ото НС - това на македонеца Дарко Тодоровски. 

По информация на Грозев през Тодоровски, който към момента живее близо до Москва, минава един от основните канали за финансирането на наши репортери и редактори за обслужване на кремълския режим и за пропагандиране на действията на руския президент Владимир Путин по отношение на войната в Украйна. 

Но кой е Дарко Тодоровски и кои са българските му сателити? 

"Военен анализатор, блогър, бизнесмен, военен кореспондент". Така описва себе си младият македонец, родом от град Делчево. 

В хода на войната от 24 февруари насам той има редица публикации в българския проруски сайт "Поглед.инфо", чийто главен редактор Румен Петков (да не се бърка с друг известен русофил - бившия МВР шеф и лидер на АБВ Румен Петков - б.р.) публикува изключително позициите на фигури като Валентин Вацев, Григор Сарийски, Боян Чуков. Финансирането на медията не е ясно, освен рекламните спотове с рекламно съдържание, генерирано от най-голямата световна интернет търсачка (Google).

От договорите на изданието за изборно отразяване, публикувани там, се вижда, че то е получило единствено 500 лева за президентския вот през 2021 г. от Инициативния комитет по издигането на тандема Румен Радев-Илияна Йотова за втори мандат начело на "Дондуков" 2. 

Пет дописки "от фронта" с авторството на Дарко Тодоровски са лансирани в "Поглед.инфо" от началото на войната досега. Всички те са препечатани впоследствие в други сайтове със съмнителна репутация и отявлени пропагандаторски уклон като "Будна ера".

Въпросният, например, преди известно време публикува "шокиращите", "ексклузивни" "разследвания" на бившата ТВ звезда Диляна Гайтанджиева, според които в Украйна се извършват страшни експерименти с биологически оръжия в лаборатории, финансирани от САЩ. Същите грозели и България според платената от Русия журналистка. Lupa.bg отдавна ви информира за липсата на каквато и да е фактология във въпросните й текстове. 

Нека погледнем тези на Дарко Тодоровски, назован от Христо Грозев за проводник на рублите и копейките към родни редакции. 

Според "анализите" на македонеца, който гордо кичи руското знаме във фейсбук профила си при всяка възможност и твърди, че е възпитаник на президентската академия в Москва в настоящия момент, Русия не просто ще спечели войната в Украйна, но и ще даде тон за нов световен ред. А САЩ и конкретно президентът Джо Байдън са виновни за "разпада" на Запада (познат рефрен, нали?). 

Тодоровски е част от НПО в Москва, което обаче се финансира директно от държавата чрез руските железници. 

Ето кратък откъс от негов "репортаж" от фронта - при посещение в Мариупол: 

"Някои граждани казват, че са руснаци и рускоезични, и че се радват, че руската и донецка армия са в Мариупол. Голям брой мариуполци също се бият в редиците на донецката армия. Но някои граждани казват, че са очаквали Русия през 2014 г. да направи това, което направи днес, и че тогава градът е щял да падне без бой, за разлика от сега, когато градът е на практика унищожен. И мнозина не разбират защо се случва всичко това, защо градът е разрушен и какво следва.

Те обвиняват Украйна, Русия и НАТО за всичко, което се случва". Докато Мариупол е сцена на ужасяващи зверства от страна на руските солдати. Градът бе арена на тежки сблъсъци, в него откриха масов гроб с 10 000 цивилни, театърът му бе напълно разрушен... 

Не е ясно по какъв начин Тодровски плаща на родни журналисти, нито кои издания, освен "Поглед.инфо" ползват експертизата му или връзките му с Кремъл. 

Христо Грозев обаче недвусмислено заяви пред депутатите днес, че данните за финансови постъпления от Русия към български журналисти са неоспорими. Както и че от "Белингкат" са завели цялата налична за това информация към родните служби. Затова и би трябвало разкритието на детайлите да дойде от правоохранителните органи. 

Фактическият издател и собственик на "Поглед.инфо" е фирмата "Еврокариери" ЕООД, собственост на Румен Петков, който управлява и фестивала "Изкуството на барока" в столицата.