Само в Lupa.bg: Кой тества децата в училище?

Съдружник на Нико Тупарев и Иван и Андрей стои зад една от спечелените поръчки на МЗ

У нас
20:08 - 06 Ноември 2021
6213
Само в Lupa.bg: Кой тества децата в училище?

Министерството на здравеопазването предаде на МОН първите 180 хил. щадящи теста, предназначени за образователната система. Това количество е част от осигурените вече 400 хил. теста, за които МЗ сключи договори по-рано тази седмица с фирмите "ПИ КЕЙ САЙЪНТИФИК" ЕООД и "БУЛСНАЙТ" ЕООД, информираха от Единния информационен портал. 

Koй обаче стои зад огромната поръчка на тестовете за учениците, които трябва да влязат в сила идната седмица? Lupa.bg разкрива: 

Докато "Булснайт" на бизнесмена Димитър Димитров е субсидирана само по стария програмен период на ЕС по договори за изпълнение на дребни държавни поръчки и е бенефициент с едва 10 бона по коронасубсидиите от 2020 г. досега, то първата компания е крупен реципиент на държавни пари. 

"Пи Кей Сайънтифик" на столичанина Емил Маринчев е получила над 6 милиона лева по конкурси за доставки на медицинска апаратура, изделия и реактиви в 56 позиции, обявени от МЗ в последните години. 

Справка на медията ни разкри още, че той е в съдружие с "бащата" на Биг Брадър у нас - риалити продуцента Нико Тупарев чрез фирма, която понастоящем според документацията й се занимава с хладилни витрини - "Скайхай ивентс" ЕООД.

А в компанията, управляваща фестивала "Коледария", създаден от зевзеците Иван Христов и Андрей Арнаудов, двамата - Маринчев и Тупарев също имат дял. 

По-любопитното е, че Маринчев (в средата) е и собственик в акционерното дружество "Ред девъл кетъринг", което обслужи срещу близо 1 милион лева храненето на участниците във форумите у нас покрай българското председателство на ЕС.