Само в Lupa.bg: Корнелия Нинова пусна "златни" терени в страната за продан на безценица

Огромен обект край Гребната база в Пловдив се търгува от държавата за едва 140 лева на квадрат

Икономика
16:45 - 15 Юли 2022
11492
Само в Lupa.bg: Корнелия Нинова пусна "златни" терени в страната за продан на безценица

Впечатляващи търгове за имоти, собственост на държавата, е публикувало Министерството на икономиката и индустрията чрез няколко свои подопечни компании и дружества в последните дни, сочи справка на Lupa.bg. На безценица се продават с електронни заявления и участия "златни" терени в страната. А примерите са фрапиращи, алармираха запознати пред медията ни. Тандемът Корнелия Нинова (вицепремиер в оставка) и Калоян Методиев (шеф на политическия й кабинет - б.р.) е решил да се освободи от сгради и земи за жълти стотинки на изпроводяк. 

Става въпрос за многократно занижени цени на апетитните места от пазарните.

Така, например, огромен терен от над 28 хиляди кв. метра не къде да е, а край Гребната база в Пловдив, се търгува за едва малко над 4 милиона лева по предварителна оценка на шефовете в Национална компания "Индустриални зони" - на пряко подчинение на Нинова.

Така 1 квадрат излиза едва 140 лева - поне 4 пъти под пазарната цена за района, информират още пред Lupa.bg шокирани от новините за търговете, обявени за идните седмица-две. 

Още по-любопитната подробност е, че теренът е досега част от най-голямата болница в страната - УМБАЛ "Св. Георги". Не е ясно защо се налага продажбата му, особено предвид статистиката, излязла наскоро, че лечебното заведение обслужва стотици хиляди всяка година. 

Още по-брутално обаче изглежда наскоро приключилото наддаване в София. В Божурище, в модерния индустриален парк, НКИЗ под шапката на Нинова, е успяла да спечели едва 21 милиона лева за над 19 декара площ, при това от немския гигант "Лидл". Иначе казано, един квадрат в изключително търсения район, струва едва 100 лева. 

Вчера шефът на НКИЗ Петко Николов обяви сензационно, че 40 предприятия обявили интерес към терени, собственост на НКИЗ и били подадени са 15 заявления за инвестиционни намерения. Оказва се обаче, че държавата е готова да се раздели с тях на цената на половин резервоар гориво... 

Подобна е сглобката и при търговете на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, която обаче е под шапката лично на премиера Кирил Петков.