Само в Lupa.bg: Корнелия Нинова загуби парламентарната група

Политика
17:00 - 28 Май 2020
12682
Само в Lupa.bg: Корнелия Нинова загуби парламентарната група

Шефката на БСП Корнелия Нинова е на път да загуби и последните си останали поддръжници в партията, които крепят реномето й на лидер - а именно, парламентарната група. Въпреки че в големия си процент левите депутати са сочени по-скоро като близки на мизийската председателка на Столетницата, след като тя лично отся и преся кандидатските си листи през 2017 г., сега 1/3 от доскорошните й съратници са оттеглили доверието си от нея, научи Lupa.bg. 

Оказва се, че цялата драма тръгва от партийната телевизия БСТВ, в която още преди месец говорителят на парламентарната група Александър Симов, в компанията на колегата си депутат Филип Попов, дружно са оплюли в национален ефир бившия лидер на левицата Михаил Миков.

Тогава са се надигнали и настроенията срещу Симов, чиято оставка поискаха от пловдивската организация на Георги Гергов, като е имало настояване от опонентните на Нинова в НС - Валери Жаблянов и Антон Кутев Симов незабавно да бъде отстранен. Тогава Нинова се е опитала да тушира страстите в кулоарите и стаята на социалистите като обявила в нарочна позиция, че по правилника единствено коалиционният съвет има право да прави такива промени. В отговор недоволните от липсата на становище за поведението на Симов, цели 38 депутати от ПГ са събрали подписка с искане те да имат право да променят тази точка в правилника. 

"На практика Корнелия вече няма мнозинство в групата", обясниха пред Lupa.bg вещи апаратчици на "Позитано" 20.  

Междувременно медията ни научи, че Общопартийната контролна комисия (ОПКК) е дала становище, че последните уволнения на Нинова в централата, които тя предприе около Празника на труда 1 май, са напълно противоуставни. Така се очаква следващото заседание на пленума, насрочено на 7 юни, да е изключително напрегнато.

В момента плътно зад Нинова стоят единствено червеният исполин Румен Овчаров с неговото влияние върху Градския съвет в София, конституционалистът Янаки Стоилов, на когото тя е обещала водаческо място в столицата за парламентарните избори догодина, и доскорошният й враг - варненецът Борислав Гуцанов, с когото сключи примирие малко преди въвеждането на извънредното положение в страната. 

Иначе прекият избор на лидер, от който настоящата председателка упорито не се отказва, е замислен за 20 септември. 

Снимка: Агнес Методиева