Само в Lupa.bg: Коя е кураторката на колекцията на Божков? (ВИДЕО)

Общество
11:57 - 25 Май 2020
10082
Само в Lupa.bg: Коя е кураторката на колекцията на Божков? (ВИДЕО)

Олигархът-беглец в Дубай Васил Божков отново отправи апел тази сутрин за спешни действия за спасяването на неоценимата му по стойност колекция от антични предмети. Артефактите, собственост на неговата Фондация "Тракия", са под опеката на държавата, откакто започнаха обиските в имотите на мултимилионера покрай повдигнатите му обвинения по над 11 точки от Наказателния кодекс. 

От клипчета в социалната мрежа "Ютюб" се вижда, че златните ритони и други скъпоценности от Античността, се представят от фондацията през последните 2 години от кураторката Кристина Николова. Lupa.bg научи, че младото момиче е спечелило доверието на Божков още през 2014 г., когато е попаднало в полезрението му с впечатляващото си образование.

Николова, която се грижи за впечатляващата колекция и пипа експонатите със специални ръкавици, е възпитаничка на школата на Кристи'с, където един курс следдипломна квалификация или един семестър от магистърска програма струва внушителната сума от 61 000 евро. Хубавицата с перфектен английски е завършила именно там, а след това се е дипломирала и от Университета в Глазгоу с отличие. Тя е профилиран специалист в античната култура.

Близо 300 експоната, най-ценните на Божков, са каталогизирани, регистрирани и вписани в Музей "Васил Божков". Колекцията включва артефакти, датирани между 4000 г. пр. н. е., до 600 г. след н. е.

В управителния съвет на фондацията влизат най-големият траколог проф. Иван Маразов, реставраторката и специалист по древни технологии на металите проф. Веселина Инкова, гръцкият проф. Атанасиос Сидерис, специалист по антична история и др.