Само в Lupa.bg: Лъснаха тайни договорки между шпионина Николай Малинов и БСП

Политика
14:34 - 26 Януари 2021
8379
Само в Lupa.bg: Лъснаха тайни договорки между шпионина Николай Малинов и БСП

Бившият депутат от БСП и издател на "Дума", а сега партиен лидер, Николай Малинов, пак се готви да изкара България от НАТО. Вчера в декларация на новата му русофилска формация, създадена с намерение да участва в парламентарните избори "Възраждане на отечество" обвиненият в шпионаж в полза на Русия Малинов обяви, че членството на България в Алианса било вредно. И запя старата си песен още от 2010 г., че военните структури в страната под ръководството на пакта трябва да бъдат изхвърлени. 

Любопитна подробност е, че някогашният добър приятел на банкера-беглец Цветан Василев смята да работи с лидерката на БСП Корнелия Нинова чрез една от най-върлите й поддръжници в Столетницата - проф. Светлана Шаренкова. Договорките за бъдещ съюз БСП-Възраждане на отечеството обаче се водели задкулисно, разкриха източници на Lupa.bg от "Позитано" 20.

Малцина си спомнят, че Малинов и Нинова са добри приятели още от времето на "Булгартабак", когато двамата бяха избрани заедно за членове на Управителния съвет точно 3 години след като руският бизнесмен Майкъл Чорни не получи очакваната от Москва подкрепа за приватизирането на холдинга. Тогава, по времето на премиерския мандат на Симеон Сакскобургготски упорито се твърдеше, че ако цигареният бизнес бе попаднал в ръцете на Москва чрез Чорни, това щеше да затвори пътя на България за членство в НАТО. В края на 2020 г. пък от Атлантическия съвет алармираха, че Малинов не просто прави нова партия в услуга на Кремъл и с финансиране от Русия, а че в нея са внедрени и близки на изгонения от страната Чорни като генерал Тодор Толев. 

По-паметливите сред социалистите пък напомнят, че атаката срещу тогавашния външен министър Кристиан Вигенин заради отказа му да признае анексирането на Крим, е била инициирана именно от кръга около Малинов, с помощта на дългата ръка на генерал Леонид Решетников. И макар Решетников и Малинов да не са в симбиоза сега, както се твърди, зад новия проект на бившия червен депутат прозират други връзки с Нинова - чрез руския олигарх Константин Малофеев.

Още през 2016 г. с неговите пари се създава "братската" на "Възраждане на отечеството" организация "Двуглав орел" и именно тя избистря профила за най-подходящия кандидат за президент на България в лицето на държавния глава Румен Радев. А по-късно лъсва и скандалът с Решетников като поръчител на социологическото проучване за целта, изготвено след срещата на генерала с Корнелия Нинова. Едва през 2019 г. пък с избухването на шпионския скандал с Малинов става ясно, че тъкмо той е бил топлата връзка между Цветан Василев и Малофеев. 

Сега бившият издател на "Дума" отново си проправя път към депутатското място, ако не и към властта, с нов припев за скъсяване на разстоянията между София и Москва. В предизборната му плаформа, създадена от Юрий Борисов (бивш главен редактор на "Дума" - б.р.), пише, че той ще участва във вота на 4 април с лица като проф. Боян Дуранкев, Нешка Робева, Валентин Вацев и заявява, че България трябва незабавно да се откаже от наложените от ЕС санкции срещу Русия, както и да се върне към активно сътрудничество с Евразийския съюз и Китай. 

"За нас НАТО е агресивна военна структура, която защитава преди всичко американските геополитически и икономически интереси. Днес в Европа нейната главна, ако не и единствена функция, е да заплашва Русия под предлог, че взима необходими мерки срещу евентуална руска агресия. Имайки предвид географската близост на България до Русия, това поведение на НАТО създава рискове за страната ни и превръща България в прифронтова държава", пише още в проруската платформа. 

За целта посланикът на политиката на олигарха Константин Малофеев смята да прокара искане за поетапно излизане от военните структури на НАТО и провеждане на линия за дистанциране от военната политика на Алианса срещу Русия, както и изобщо разпускане на военните бази на пакта на наша територия. А за целта ще инициира провеждането на национален референдум така, че България да бъде обявена за "зона на мира". 

Припомняме, миналата година Атлантическият съвет изпрати остро писмо до прокуратурата да се сезира за антидържавнически действия от страна на "Възраждане на отечеството" и призова ДАНС да разследва организацията заради погазване на конституцията и Закона за политическите партии.