Само в Lupa.bg: Лили бясна, пак пускат незаконната й биография

Култура
19:20 - 16 Април 2019
9083
Само в Lupa.bg: Лили бясна, пак пускат незаконната й биография

Лили Иванова е безкрайно огорчена и същевременно много разгневена заради скандална биографична книга за нея, която бе преиздадена в навечерието на 80-ия й юбилей на 24 април, научи Lupa.bg. Дни преди рождения ден на естрадната прима на книжния пазар отново се появи романът на журналиста Исак Гозес „Лили. Един живот, една съдба…” Първото издание на книгата под марката на издателство „Слънце” беше през 2009 г.

Още тогава изпълнителката на „Детелини” официално забрани книгата на Гозес да се смята за нейна официална биография и обяви, че в нея има редица неверни и дори обидни за личността й пасажи. Лили Иванова стигна и по-далеч като разкри, че е покрусена, че Гозес се е възползвал от тайни, които тя му е споделяла и след това ги е разкрил в биографията й без нейно позволение. По същото време Лили Иванова разреши на друг журналист – известния с острото си перо и хаплив език Мартин Карбовски да напише нейната официална история на живота й.

В крайна сметка книгата на Гозес излезе с няколко седмици по-рано от тази на Мартин Карбовски „Истината. Лили Иванова”. Обидена от отношението на Исак Гозес към нея, тя поиска съдът да спре издаването на книгата, но това не стана и още преди 10 години „Лили. Един живот, една съдба…” е факт.

Още преди 8 години Мартин Карбовски заяви, че не става за книжна война, а за кокошкарска кражба от страна на Исак Гозес. Любопитен факт е, че всъщност двамата биографи на Лили – официалният и неофициалният дълго време работеха бюро до бюро във в. „Стандарт”.

Самият Исак Гозес пък твърди, че всъщност Лили Иванова не е постъпила особено почтено към него. Още през 1993 г., дни след като той написал материал за нея, примата му се обадила и поискала изпод перото му да излезе нейната биография. „Работехме заедно, записвах изповедите й на касетофон. Пазя записите. Даде ми и списък с 10 имена, на които да се обадя - текстописци, музиканти, които да разкажат за нея. Формата на текста е документален роман. Давах й всички текстове - тя ги преглеждаше и поправяше. Но в един момент усетих, че не искаше тази книга да излезе, но не ми каза категорично „не”, разказва пък своята версия в интервю Исак Гозес. Той държал ръкописа 15 години в чекмеджето и изведнъж, когато научил, че Лили има друг фаворит и душеприказчик, Гозес решил да действа и дал книгата за печат.

Новото издание на книгата за Лили Иванова в навечерието на 80-годишнината й разгневи естрадната икона

В книгата на Исак Гозес животът на Лили Иванова е разказан под формата на роман. Той се базира на първо място на разказите на самата певица, а след това на спомените на близки нейни приятели и колеги, които тя самата посочва на автора: Тончо Русев, Митко Щерев, Александър Кипров и други. Книгата проследява пътя на примата на българската естрада от изявите й като дете в родния Кубрат, през първите награди на фестивали у нас и в чужбина, до изкачването й на върха, на който си остава и до днес. Изданието хвърля светлина й върху личния й живот: браковете, приятелствата, драмите и изстраданите успехи.

В книгата на Карбовски Лили говори за себе си от първо лице, докато романът на Гозес е преразказ на нейни думи. В интерес на истината, в творбата на Гозес няма никакви обиди по адрес на естрадната икона. Най-вероятно обаче изпълнителката се е разярила на снимката, поставена на корицата.

Снимките на Лили Иванова в материала са от последното й публично събитие - изпълнението й на сцената на Народния театър по време на връчването на наградите "Икар".                                                         Фото: Агнес Методиева