Само в Lupa.bg: Мартин Нотариуса разстрелян с дамски пистолет

Убитият пред децата си имотен измамник заплашвал магистрати

Новини
00:38 - 01 Февруари 2024
12106
Само в Lupa.bg: Мартин Нотариуса разстрелян с дамски пистолет

С малокалибрено оръжие, вероятно 5,6 милиметра или т. нар. 0.22 LR, е бил убит тази вечер Мартин Божанов – Нотариуса. Той е бил застрелян с няколко изстрела в главата, а при огледа на местопрестъплението криминалистите са открили частица от гилза, която най-вероятно е от пистолет ЧЗ-92. Въпросното оръжие е използвано предимно от жени, поради което е известно с прозвището си „дамски пистолет“.

Убиецът е бил добър стрелец – Мартин Нотариуса е ликвидиран до колата си, която не е засегната от изстрелите. Куршумите проехтели около 19:20 часа, когато охраната на частния жилищен комплекс „Глория Палас“ край кв. „Горна Баня“ се сменяла. Свидетели на убийството му са станали неговата майка и двете му деца. Съпругата на Марин Нотариуса също е била в къщата по време на покушението, но не е станала пряк очевидец на екзекуцията му.

Основната версия на криминалистите е, че дейността на Мартин Божанов е причина за убийството му. От много години той е подозиран в крупни имотни и други измами, като според неофициална засега информация срещу него са се водили над 20 преписки за измама с имоти.

Божанов е първия клиент на комисията за конфискация на незаконно придобито имущество „Кушлев". През 2008 г. комисията му отнема 430 000 лева, след като той е осъден за измама с имоти. През 2021 г. името му бе замесено и в разследвания на Антикорупционния фонд като лице за контакти с прокуратурата за решаване на проблеми на клиенти на държавнто обвинение срещу определени суми.

Шефката на градската прокуратура Илияна Кирилова обяви след убийството на Мартин Божанов, че ще има проверка за стари разследвания срещу него.

„Доколкото знам, Мартин Божанов – Нотариуса през годините е бил интересен покрай делото „Крашевски". В момента служебно ми е известно, че в Софийската градска прокуратура има подадени сигнали за заплаха от негова страна спрямо магистрати“, заяви Кирилова.