Само в Lupa.bg : Машина за 4,5 млн. лв. изчезна от „Чистота Искър”

Столична община опрости на дружеството дължимите й 2 милиона лева

Крими
12:49 - 11 Септември 2019
7493
Само в Lupa.bg: Машина за 4,5 млн. лв. изчезна от „Чистота Искър”

Пароизпарител за 4 500 000 лева изчезна от общинското дружество в София „Чистота Искър”. Това са установили инспектори от Столична община при поредната проверка на фирмата, научи Lupa.bg от свои източници.

Проверяващите са открили и други нарушения. Едно от тях е назначаване на мъртви души на работа. Такова лице е Иван Бербатов, който се водил във ведомостите на общинското предприятие като строителен работник. Той обаче нито веднъж не се появил на обект на предприятието, твърдят източниците ни.

Одиторите са констатирали още, че „Чистота Искър” е възлагала поръчки на несъществуващи фирми. Една от тях е "БСХ-БИЛД", която след изпълнението на работата се е регистрирала като еднолично дружество.

Инспекторите са установили също, че столичният район „Витоша” е дарил на „Чистота Искър” 3 млн. лева, без да е посочено за каква заслуга. Има и друг смущаващ факт – съпругата на кмета на „Витоша” инж. Теодор Петков е в управата на общинската фирма, отговаряща за чистота. Според запознати това е конфликт на интереси.

Столична община не е изненадана от откритите злоупотреби. Нещо повече, за да ги замаже, е взела решение да опрости на предприятието над 2 млн. лева, които е трябвало да получи под формата на дивиденти.

Далаверите в дружеството са безчет. Именно за това често е проверявано от одитори. Техните констатации обаче остават скрити за обществото. Вчера също бе инспектирано от Столична община, но официално не е обявено какво е установено.