Само в Lupa.bg: Министър на Слави се оказа спец по заобикаляне на КП КОНПИ

Новини
20:43 - 05 Август 2021
11925
Само в Lupa.bg: Министър на Слави се оказа спец по заобикаляне на КП КОНПИ

Невзрачният на пръв поглед бъдещ министър на регионалното развитие Георги Георгиев в предложения от "Има такъв народ" кабинет ще се окаже поредната „скрита лимонка“, устнови Lupa.bg.

В официалното представяне на партията се изтъква, че Георгиев има научна степен доктор по „Организация и управление на производството/строителство“. Бил участвал в екип към Министерство на финансите, въвел капиталово бюджетиране, основано на проектен подход на базата на негов дисертационен труд. Дали е така само от министерството могат да кажат, но негови бивши колеги разказват, че нямат спомен да е била прилагана, въвеждана или дори теоретично да бил използван неговият дисертационен труд. Според тях по-скоро било обратното – използвал е документацията от Министерството на финансотие като основа на въпросния труд, твърдят източници на Lupa.bg от МФ.

В сайта на ИТН пише, че Георгиев е ръководил екип, разработил методика за изчисляване на „значително несъответствие“ в областта на гражданската конфискация. Защо ли обаче премълчават в коя институция? Оказва се, че до средата на 2014 г. той е бил директор на дирекция „Методология, анализ, отчет, контрол и международно сътрудничество“ в КП КОНПИ. Под вещото му ръководство е била изработена въпросната методология.

До тук добре. Фрапиращото обаче е, че след напускането на КП КОНПИ, Георгиев започва да извършва консултантска дейност именно по въпроси, свързани с нормативните уредби и закони касаещи конфискацията на незаконно придобито имущество. На официалната фейсбук страницата на „МГ консултинг“ ЕООД, която до ден днешен е еднолична собственост на Георги Георгиев, пише, че фирмата предлага „управление на проекти, независимо от източника на финансиране; спасяване от КПКОНПИ“. (вийж скрийншота по-долу)

Кандидат министърът извършва услуги свързани с легализирането на пари с неизяснен произход и предотвратяване попадането им в обхвата на държавните контролни органи. Там е посочен телефон за връзка с Георгиев, който в публикации споделя с аудиторията разсъжденията си относно КП КОНПИ. Освен това на профилната снимка е сложил свой фотос, на който се е изпънал пред сградата на Европейската комисия в Брюксел. Вероятно след тази публикация г-н кандидат министърът ще побърза да я изтрие, както стори неговият съпартиец - кандидатът за министър на правосъдието Момчил Иванов.

Самият Георги Георгиев често се бил хвалел, че е специалист по намиране на вратички в закона за справяне и измъкване от разследване на КП КОНПИ. Той не веднъж е разказвал как е помогнал на известни лица, които са имали проблеми с КП КОНПИ и чиито имоти са били обект на конфискация, да се измъкнат невредими с цялото си имущество. Георгиев гордо се хвалел, че благодарение на него виден знаков бос,подсъдим по делото "Октопод", е решил успешно проблемите си с комисията. Същият сега е кандидат за министър, който в това си качество е призван да провежда държавната политика, за съблюдава и прилага закона, да контролира и да следи своите подчинени да спазват наредбите и законите.

В официалния сайт на "Има такъв народ" е отбелязано, че пишман кандидатът им за министър е бил главен секретар на Съюза за стопанска инициатива и в качеството си на такъв е бил дори член на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Справката в интернет пространството показва, че той е заемал тази длъжност в периода, в който председател на ССИ е бившият министър на земеделието в първия кабинет на ГЕРБ Мирослав Найденов, прочул се с нелицеприятното си прозвище Миро Мършата.