Само в Lupa.bg: Митрофанова на тайна среща с Доган, иска "озаптяване на Пеевски"

Руската посланичка настоявала публичното говорене в партията срещу Русия да бъде преустановено

Топ
13:23 - 06 Юли 2024
57132
Само в Lupa.bg: Митрофанова на тайна среща с Доган, иска "озаптяване на Пеевски"

Руският посланик Елеонора Мирофанова е имала поне 3 срещи с почетния председател на ДПС Ахмед Доган в последните няколко месеца, научи Lupa.bg от свои сигурни източници. Последната среща е била миналия вторник - 25 юни, когато Митрофанова е посетила Доган в т.нар. му сараи в столичния квартал "Бояна". Срещата е продължила повече от час, твърди източника на Lupa.bg. За засиленото общуване между почетния председател на ДПС и представителя на Путин в София имало информация и доклади в ДАНС.

Ахмед Доган

Според запознати, Митрофанова открито е натоявала председателя на партията Делян Пеевски "да бъде озаптен" и да намали агресивното си говорене срещу Русия. Буквално дни след последната среща между Доган и руската посланичка, започва офанзивата срещу Пеевски. Отделни депутати и областни организации са накарани да пишат декларации, изразяващи подкрепата си към Ахмед Доган.

Пеевски в последните 2 години е сред най-активно говорещите срещу Русия и подкрепящи Украйна политици. Това е довело до жесток конфликт между него и Доган още преди изборите, като почетния лидер е настоявал, че "тази тема не ни касае" и партията трябвало да остане неутрална, твърдят източниците ни. Пеевски категорично е отказал и е декларирал, че пътя на ДПС според него е "единствено и само евроатлантически".

"Доган и бизнес кръга около него от години е проводник на руските интереси. Откакто Делян Пеевски пое ДПС, посоката се обърна, което сериозно притесни Москва. Това е причината изведнъж Доган да застане срещу легитимно избраното ръководство на партията си", коментират анализатори, които съзират сериозни геополитически интереси в сблъсъка в партията, които удобно се маскират като етнически.

Точно преди година - на 6 юли 2023 г., Володимир Зеленски бе в София, а сред поканените за среща с него бе и Делян Пеевски

Припомняме, че председателя на ДПС в периода 2013-2015 г. Лютви Местан бе отсранен по решение на Доган именно след негова декларация срещу Русия в подкрепа на Турция при един от конфликтите между Ердоган и Путин. Тогава, на коледното тържество на партията, Ахмед Доган нарече това "груба грешка" на председателя Местан, а само няколко месеца по-късно лидера бе отстранен. На негово място бе избран Мустафа Карадайъ.

"Битката в ДПС всъщност е тази - Доган иска да върне партията в руската орбита и да я позиционира около "Възраждане" и БСП. Пеевски е категоричен, че докато е председател, това няма как да се случи", разясняват няколко източника на Lupa.bg от партията.