Само в Lupa.bg: Морфов с 10 000 лева заплата в Народния театър

Режисьорът с рекордно възнаграждение, но изписва директора с малки букви - "лицето василвасилев"

Новини
20:20 - 22 Ноември 2022
27571
Само в Lupa.bg: Морфов с 10 000 лева заплата в Народния театър

Александър Морфов получава рекордна заплата като главен режисьор на Народния театър "Иван Вазов", научи Lupa.bg от негови колеги в трупата. Според запознати, талантливия постановчик прибира всеки месец сумата от 10 000 лева. Подобна заплата не се дава в нито една културна институция у нас.

Внушителното му възнаграждение вероятно е и причината той да не си подава оставката от театъра, а да взривява атмосферата с отворени писма до медиите. Вече близо месец Морфов е в епицентъра на скандал с пиарката на театъра - бившата депутатка от ДПС, зам.-министър на културата в правителството на Пламен Орешарски и бивше пресаташе на ДПС Велислава Кръстева. В края на октомври Морфов нашари вратата й с обидни надписи и призива "Изчезвай", а впоследствие сам призна за "геройството" си, определяйки се като "известен извършител". Позицията му е, че Велислава Кръстева няма място в театъра, защото придружила почетния председател на партията Ахмед Доган до урните в изборния ден и така правела политическа агитация.

В момента тече административна проверка за случилото се, снети са обяснения от Велислава Кръстева и други служители на театъра. Да даде обяснения е призован и самия Морфов, който във второ писмо нападна директора на Народния театър, изписвайки името му с малки букви и слято - "лицето василвасилев".

След избухването на скандала, оставката си депозира главния драматург Захари Карабшлиев, а впоследствие и Явор Гърдев. Основните замесени в скандала обаче - Морфов и Кръстева, са на работа. Според източник на Lupa.bg, актьорите били доста объркани от създалата се ситуация и по тази причина не искат да взимат страна в конфликта. Те уважавали режисьора Морфов, но от друга страна отчитали работата на директора Васил Василев и усилията на пиарката Велислава Кръстева.

Неотдавна новото ръководство на Народния чувствително увеличи заплатите на всички служители, за което извести и служебния министър на културата Велислав Минеков. Сега актьорите получавали между 2800 и 4300 лева месечно, а възнаграждения на режисьорите и драматурзите били още по-апетитни. Шампион по заплата обаче бил именно Александър Морфов с недостижимите си 10 000 лева месечно.