Само в Lupa.bg: Нашенци не знаят как се взима причастие

Общество
21:20 - 08 Май 2019
3461
Само в Lupa.bg: Нашенци не знаят как се взима причастие

Много българи не са наясно как се взима причастие и дори не знаят, че осветеният хляб не бива да се дърпа от ръката на свещеника. Конфузни ситуации се разиграха по време на литургията на папа Франциск на площад „Александър I Батенберг“, когато няколко католически свещеници тръгнаха сред множеството,  за да раздадат причастие на всички, които имат право на това, забеляза репортер на Lupa.bg.

Преди тържествения ритуал, от сцената предупредиха, че право на причастие имат само вярващите, които са се изповядали. Това е задължителна норма за всички християни.

Католическите духовници подаваха тънките резенчета хляб в устата на вярващите. Някои обаче се опитваха да вземат с ръка парченцето от свещениците, а те опитваха да обяснят, че така не е прието да се прави.

Католически свещеници дадоха причастие по време на месата на папата в София


„Вие католици ли сте?“, попита един от свещениците двама от посетителите, които не знаеха как точно трябва да постъпят. „Да, католици сме“, отвърна човекът. А групата до него го поправи: „Как ще сме католици, православни сме!“. Свещеникът не посмя повече да попита дали някой е ходил да се изповяда, преди да посегне към причастието.

Свещеник носи нафората в специален съд

По-просветени посетители на литургията отбелязаха, че явно много от хората държаха да вземат причастието извън всякакви канони и правила и гледаха на него като на сувенир от папата.

Доброволци носеха чадъри над главите на свещениците, за да ги предпазят от пролетния дъжд