Само в Lupa.bg: Наследникът на Гергов в БСП го подгони по богатство

Депутатът Иван Петков-Бебето изплати гигантски кредит за 6 месеца, как?

Политика
18:15 - 06 Януари 2023
52414
Само в Lupa.bg: Наследникът на Гергов в БСП го подгони по богатство

Новият градски лидер на БСП-Пловдив - депутатът Иван Петков по прякор Бебето, се оказа заможен почти толкова, колкото и предшественикът му Георги Гергов, установи проверка на Lupa.bg. Слабо известен е фактът, че преди да кацне в Народното събрание, Бебето е съдружник на фирма, генерарираща милиони печалба ежегодно. Става въпрос за компания, регистрирана в родния му Пловдив, занимаваща се с продажбата на туристически ваучери и програми за почивка. 

В момента "Пропър Холидей" се управлява от наградения преди години от общината млад предприемач Радостин Мандаджиев, но явно под някаква форма депутатът Петков продължава да участва в нея, след като е декларирал през 2021 г. свое задължение към банка, регистрирано на името на фирмата. 

Тъкмо въпросният кредит на стойност 100 000 лева предизвика вниманието на репортерите ни. Оказва се, че заемът, заедно с още 21 бона, които Петков чинно е описал в имуществената си декларация пред КПКОНПИ, тогава управлявана все още от Сотир Цацаров, са били изплатени до стотинка мистериозно само за 6 месеца - от май до ноември. Сметката сочи, че Петков се е разделял с 20 хиляди лева всеки месец, без да е декларирал допълнителен доход за целта. Депутатската му заплата няма как да стигне за подобно ударно изплащане. Не е нарушил и инвестиционните си планове, ако се съди по декларациите. Единствено е намалил влоговете си в банка, но едва с 2 бона. 

Буди недоумение и фактът как фирмата, която е управлявал, отчита последен финансов отчет през 2019 г., както и огромни маржове в оборотите. Има години, в които "Пропър холидей" декларира по едва 80 бона оборот, а в следващите той

стига до близо 4 милиона лева, за което печалбата според данните е едва 99 хиляди лева. 

Социалистите в Пловдив вече се питат дали всъщност не са си избрали (или им е бил избран - б.р.) нов градски лидер с дори по-добри финансови показатели от Гергов. 

И посочват още един детайл от декларациите на Петков. През 2014 г., когато цените на имотите в страната и особено в Пловдив стремглаво растат, той си е купил гарсониера в чисто нов затворен комплекс на реката, в покрайнините на града, за впечатляващо ниската сума от 60 хиляди лева. Това означава, че квадартът е бил изтъргуван на Бебето за само 1300 лева. Отделно, той се е сдобил и с гараж от 12 квадрата, пак там, за апетитните малко под 3 бона. 

Напомнят още и че Петков е в конфликт с партийния устав, според който няма право да е едновременно лидер на местна структура, и народен представител. 

Декларация на Иван Петков през май:


Декларация на Иван Петков през ноември: