Само в Lupa.bg: Не Пеканов, а Гълъб Донев ще е следващият премиер

Румен Радев доволен, че засега фаворитът му за министър-председател го слуша

Новини
17:00 - 19 Януари 2023
4589
Само в Lupa.bg: Не Пеканов, а Гълъб Донев ще е следващият премиер

Гълъб Донев най-вероятно ще остане премиер в следващото служебно правителство, научи Lupa.bg от източници, близки до „Дондуков”2. Президентът Румен Радев вече подготвя следващото правителство, тъй като е ясно, че шансовете за кабинет с мандат на БСП са почти нулеви. Спряганият за поста вицепремиер Атанас Пеканов, чието име обикаля медиите вече повече от седмица засега остава неактуално. Възможно е обаче той да оглави втория кабинет за 2023-а, ако и следващите избори не излъчат управление на държавата.   

Според източниците ни, Радев е доволен от политиката на служебния кабинет и баланса, който Донев успява да поддържа на "Дондуков"1 в драматичната ситуация и затова е готов да повери и по-нататък премиерския пост на фаворита си. Президентът поддържа много добро разбирателство с Донев, който засега се вслушвал във всичките му заръки.   

Преди дни, самият Донев отхвърли опцията да продължи да бъде министър-председател в служебен кабинет след този. Той обясни, че с него не са водени разговори по темата.

Аз съм изключително отговорен към работата, която върша за това да работи Министерският съвет в екип, да решава най-наболелите проблеми на българските граждани, развитието на България. Факт е и днешното събитие – ние предложихме една стратегия за развитие на електроенергийния сектор с един хоризонт от 30 години. Така че, не ни е страх от важните решения, но освен важните и стратегически решения, решаваме и ежедневните проблеми на българските граждани, коментира Донев.

Вчера, на Атанасовден, Донев направи любопитно изказване, като връчи подарък на Пеканов послучай именния му ден. Той поднесе изненадата си на заседанието на МС. 

"Пожелавам ти нещо, което ще ти е полезно във всеки един момент в житейския ти път, без значение дали си вицепремиер или премиер. Бъди здрав и пази името си от коментатори", пожела Донев и поднесе на Пеканов бяло пликче с подарък по повод празника. 

"Благодаря, г-н премиер, благодаря, колеги, пожелавам на всички нас успехи за България", отвърна зарадван Пеканов, като прие подаръка.