Само в Lupa.bg: Нинова готова за избори със свой кабинет 

Ексклузивно
15:59 - 25 Март 2019
5656
Само в Lupa.bg: Нинова готова за избори със свой кабинет 

Излъчването на Елена Йончева като водач на БСП листата за евроизборите е само върхът на айсберга в плановете на червената шефка Корнелия Нинова. Тя не просто е готова и със списък с бъдещи кандидат-депутати, в случай на предсрочни избори до края на годината, но и със свой кабинет, ако БСП в хипотеза ги спечели. До строго спазения списък с харесваните от нея лица в и извън партията разполага само Lupa.bg, като източниците ни разкриват, че докато скандалът с апартаментите на властта все още е във вихъра си, Нинова може да използва някои от имената по-долу за представителите на евентуален кабинет в сянка.

Причината да прави планове за него е тоталният й отказ да върне червените депутати по местата им в пленарната зала, както и заради назряващите спекулации, че президентът Румен Радев също се готви за продължение на политическата си кариера, но не начело на "Дондуков" 2, а като спряган за нов обединител на лявото и както предшественикът му Росен Плевнелиев предвеща - като кандидат за премиер. 

Шефката на БСП вече се е подготвила с имена за свое правителство, като видно е мислила да намери трудния баланс между вече утвърдени и млади лица, свързани със социалистите. Проблем за Столетницата обаче безспорно е трагичната кадрова политика, която така и в последните години не се подобри, въпреки опитите за възраждане на Младежкото обединение. 

Най-вероятните вицепремиери на Нинова от строгосекретния списък биха били Костадин Паскалев, Владимир Москов, Деница Златева и Драгомир Стойнев. Докато Златева най-вероятно би запазила ресора си от служебното правителство на Румен Радев през 2017 г. като министър по европейските въпроси, за Стойнев шефката на БСП мислела да вице с ресори икономика и социална политика. 

Единственият член на кабинета на Бойко Борисов, когото червената лидерка харесвала и би поканила в своя екип, е настоящият здравен министър Кирил Ананиев, но него би цанила като бюджетар и министър на финансите. Иван Генов, Таско Ерменков и експертът Еленко Божков пък Корнелия вече е "номинирала" за енергийното ведомство. За министър на образованието обаче със сигурност ще се водят партийни борби между три сериозни кандидатури – Атанаска Тенева, Ирена Анастасова, Анелия Клисарова, твърдят нашите източници от "Позитано" 20. Тенева е член на Изпълнителното бюро, но Анастасова и Клисарова имат солиден мениджърски опит в образованието. По-сигурно в министерството е завръщането на Иван Кръстев като зам. министър.

Регионалният ресор в кабинет на Нинова би поел Костадин Паскалев, Владимир Москов, Денчо Бояджиев или Дора Янкова, като колебанията й идвали от факта, че кадрово левицата не е особено добре представена в тази сфера. За разлика от регионалния ресор, за социалния тя нямала съмнения - безспорният фаворит за Нинова бил Георги Гьоков. За здравен министър в свое управление тя би заложила или на Георги Михайлов, или на Георги Йорданов. 

Бившият зам.-министър Васил Василев е човекът на Стефан Данаилов в културата и поканата към него била повече от сигурна. Партийната йерархия и ръководството на съответния съвет изисква Атанас Зафиров да стане министър на отбраната, но е възможно и Нинова да сложи на поста президентски човек. Самият Зафиров има авторитет сред запасното войнство, но е възможно заради натиска от Дондуков да му се наложи да се задоволи с поста на зам. министър поне на първо време. Скрит фаворит на Нинова за поста външен министър пък бил шефът на столичната БСП организация Калоян Паргов, тъй като зад него е известно, че стоят и бизнесмени, и самият Румен Овчаров. Въпреки че отсега мераци да става МВР шеф заявява варненецът Красимир Янков, лидерката на Столетницата е напълно възможно да ги попари и вместо него, да избере Богомил Бонев, особено предвид близките си отношения с жена му - депутатката Нона Йотова.

От безбройните медийни изяви на бившия съпруг на първата дама Десислава Радева - Георги Свиленски, пък може да се съди, че Нинова го лансира навсякъде тъкмо с идеята да бъде неотлъчно до нея при хипотезата, че БСП спечели парламентарен вот и Корнелия стане министър-председател. Колкото до коалиционни колаборации с други леви формации Нинова нямала никакво намерение да води диалог за общо явяване на избори с хората на Георги Първанов и Румен Петков. За сметка на това в частни разговори неведнъж заявявала, че би подготвила съюз с Движение 21 на Татяна Дончева - на нея би предложила и поста правосъден министър в случай, че устатата социалистка не успее да се пребори за главен прокурор, каквито амбиции имала.