Само в Lupa.bg: Нинова издига Пилето за кмет на Варна?

Политика
12:37 - 16 Юли 2019
15313
Само в Lupa.bg: Нинова издига Пилето за кмет на Варна?

След чистката в организацията на БСП във Варна и след като "взе" главата на Борислав Гуцанов като шеф на Градския съвет, лидерката на партията Корнелия Нинова се готви да издигне сочен за търгаш на гласове и бивш контрабандист за кмет на Варна, разкриха пред Lupa.bg източници от морската столица.

Става въпрос за депутата Иван Иванов с прякор Пилето, който обра преференциалния вот на последните парламентарни избори и стана рекордьор по лични хиксове в бюлетината - изненадващо за мнозина, включително и на "Позитано". Соченият за "червения лейтенант" на дясната ръка на Нинова - Кирил Добрев, води силна кампания в полза на Елена Йончева в битката за европейските места, за сметка на Станишев, а според варненски социалисти това е правил и новият шеф на организацията Христо Боев.

В замяна на лоялността си към Нинова и нейните сподвижници, двамата са получили обещания за различни постове - Пилето да бъде кандидат за кмет, а Боев - да оглави бъдещата група на общинарите в морския град. Все пак от фланга на опозиционера Красимир Янков, който също ще се бори за номинация за кандидат-кмет за Варна, се презастраховат, че Иван Иванов можело и да бъде разместен в последния момент и да бъде използван от червената централа като сив кардинал, за да организира стягането на редиците, а друг да бъде посочен за проектоградоначалник.  

Във Варна от години се говори, че Пилето се е замесвал с контрабанда и че дори бил хванат с подкуп още в края на мътните 90-те години. Боев пък бил негово протеже, но бил незнаен за много голяма част и от местните социалисти, и от левите в останалата част на страната. Опит да се направи по-задълбочена справка за него в сайта на БСП-Варна, куриозно отвежда до отварянето на гнусен порносайт. "Явно хакерите на НАП са проникнали и в структурата ни", коментираха с насмешка вчера социалисти от апарата на "Позитано", които чакат до дни да получат съобщение за съкращение.  

Междувременно популярната опозиционерка на всяко статукво в БСП - варненката Албена Шавел избухна с кърваво писмо срещу Нинова, в което твърди, че тя използвала същите методи като отстранения Борислав Гуцанов и я определи като част от "гуцановщината". 

"Не познавам друг председател на БСП, който с такава упорита арогатност, почти яростно да върви към собствената си Голгота.

А системата „гуцановщина“ има дълбоки традиции и опит, за да оцелее. Тя знае как. Тя е родена по времето на предишни председатели на партията, за да стигнем до самата Корнелия – боркинята срещу „паралелната държава“, която я държа на трупчета почти 4 години. Умишлено. Тя е минала през всякакви опрощения на Общопартийната контролна комисия/ОПКК/. Тя знае всички уставни хватки. И аз съм свидетел на това. „Гуцановщината“ е всеядна. Тя може да „печели“ изгубени битки и да изгуби всякакви избори, когато това и трябва. Последният ярък и крещящ пример е издигането на бившата царистка и „независима“ Клисарова за кмет на Варна преди 4 години, която се класира ЧЕТВЪРТА, за „чест и слава“ на БСП. „Гуцановщината“ е присъдата на всеки редови социалист днес. И така, докато не се стигна до това позорище днес. Съвсем логично. Идва др. Нинова и казва: „ ИБ на БСП, заедно с ОПКК, реши да свали политическото доверие от Борислав Гуцанов. Да назначи за временно изпълняващ неговите задължения др. Христо Боев, докато не си изберете нов председател през септември", пише Шавел по повод срещата за отстраняването на Гуцанов от поста шеф на общинската организация в морския град. 

И добавя: "Мъртва хватка. Да защитиш Гуцанов, че го „работят“ противоуставно е все едно да защитиш цялата му мутренска схема през последните 10-12 години. Да защитиш Нинова е все едно да плюеш на Устава, основният закон на партията на българските социалисти".