Само в Lupa.bg: Нинова поддаде - Свиленски поема временно БСП?

У нас
19:30 - 16 Април 2021
17454
Само в Lupa.bg: Нинова поддаде - Свиленски поема временно БСП?

Шефката на БСП Корнелия Нинова е решила да клекне пред мнението на хиляди социалисти, че е редно след изборната загуба да си подаде оставката, научи Lupa.bg. Тя обаче е решила още утре на първото присъствено заседание на пленума за последната година да намекне кого ще посочи за свой наследник. 


Нинова отправя поглед към ложата, където седят Румен Радев и Илияна Йотова за клетвата на новия парламент

Но само временно изпълняващ длъжността председател на партията - до провеждането на ново заседание на конгреса и нов пряк избор, какъвто на нея й осигури втори мандат.

По информация на нашите източници това най-вероятно щял да е шефът на предизборния щаб на червените Георги Свиленски, защото той бил компромисната фигура за Румен Овчаров, намекнал преди седмица, че времето на Нинова изтича, в случай, че инатът й надделее.

От друга страна обаче, при подобен развой на събитията се очаквал силен отпор от Градския съвет в София от страна на шефа на организацията Калоян Паргов и неговите приближени. За тях подходящ за изпълнение на задачите, които БСП си е възложила от предизборната кампания, а и за консолидация на електората и членската маса, пък бил новоизбраният зам.-шеф на Народното събрание Кристиан Вигенин. 

По високите етажи на "Позитано" 20 вече се говори, че утрешното заседание на Националния съвет няма да мине толкова гладко и безболезнено, колкото ръководството си представяло и че въпреки очакваното гласуване за пълна подкрепа на Румен Радев и Илияна Йотова за техен втори мандат начело на президентската институция, това нямало да е достатъчно, за да се тушира напрежението.

По този повод в частен разговор с Нинова преди дни Красимир Премянов, като коалиционен партньор, разкрил, че подходящ ход за нея било някой да инициира вот на доверие, разбира се, с потенциал тя да го спечели и това да отложи лидерския въпрос.

Паралелен план пък измислили от кръга "Паскалев", в който се твърди, че влизат освен бившият кмет на Благоевград, и екстранспортният министър Петър Мутафчиев, и Бриго Аспарухов. Източниците на Lupa.bg са категорични, че с балетна стъпка те щели от искане за оставката на Нинова бързо да се завъртят и пируетът да резултира в отсрочка за нейното сваляне. Причината - не е моментът за нови вътрешнопартийни драми, поне не до президентските избори наесен. Така голямата цел била всъщност рокадите на върха на БСП да се случат след вота за Радев. А както вече ви информирахме, Нинова е силно притеснена от уставната вероятност да изхвърчи от Народното събрание заради присъствието й като депутат в него от над 12 години.

Затова и била склонна да се предложи временен председател, но с условието - тя категорично да не бъде закачана за стола си в парламента поне до 2024-а, когато са европейските избори.