Само в Lupa.bg: Новият военен министър - брат на ченге от ДС и крупен морски бизнесмен

Политика
17:20 - 13 Май 2021
25741
Само в Lupa.bg: Новият военен министър - брат на ченге от ДС и крупен морски бизнесмен

Новият министър на отбраната в служебния кабинет "Янев", назначен от президента Румен Радев, Георги Панайотов, се оказа брат на крупен морски бизнесмен, научи Lupa.bg. Тодор Панайотов е един от собствениците на т.нар. "Ирландско" селище в новия град на Поморие, което бе замесено в резолюцията срещу България, приета миналата година срещу България.

Тогава неуредени частни интереси бяха вкарани в документа от крайнолявата депутатка и сочена за руско прокси в ЕП Клеър Дейли от Ейре и предизвикаха бурна реакция у поморийци заради замесването на името на древно Анхиало в нечистия документ. 

Всъщност "Сънсет ризорт", както е името на въпросния комплекс, е собственост на няколко души и компании, сред които и министерският брат. Той е и мениджър, и управител, и миноритарен акционер на куп фирми, свързани с менажирането на огромния апартхотел и прилежащия му аквапарк. Справки в търговските регистри разкриват, че една от тях - "Сънсет Травъл 1" има солидни задължения към НАП в размер на над 200 хиляди лева, натрупани до края на месец март тази година от предходни лета.

Местните твърдят, че пандемията от коронавируса много сериозно е засегнала работата на комплекса миналото лято и са се наложили огромни съкращения на персонал. В същото време обаче друга от фирмите, в които Панайотов е вписан като материално отговорно лице, хвърля светлина върху субсидиите, от които селището се е възползвало чрез мерките на предишния кабинет.

Става въпрос за "Сънсет Ризорт Мениджмънт" ЕООД, която е получила завидните за множество от фирмите у нас над 700 хиляди лева за последните 12 месеца, като последният транш е от края на март.

Прави впечатление, че служителите на двамата партньори в комплекса - Панайотов и Боян Бонев, са кандидатствали и са получили пари по цели 5 различни мерки, като най-големият брой работници, декларирани пред държавните институции за запазване на работните места, е бил 223 души - през октомври миналата година, след края на активния летен сезон. 

Наша проверка разкри и че по-големият брат на новия отбранителен министър има картонче от бившата Държавна сигурност. Той е бил нещатен служител при ОУ на МВР в Бургас по линия на ПГУ и е работил в службите под псевдонима "Дринов", а е разкрит след проверка на общинските съветници в Поморие през 2013 г. По информация на източниците ни в града и досега той, макар и не активен член на БСП, продължавал да гласува с "червена бюлетина", докато брат му - дипломатът Георги Панайотов гради шеметна кариера на Запад.

Припомняме, служебният военен министър е бил е постоянен представител на България към ООН в Ню Йорк, като замества на поста Стефан Тафров. Той е работил и като заместник-ръководител на посолствата на България в САЩ и в Афганистан, посланик за специални поръчения по сигурността в Черно море.


Тодор Панайотов (в средата), награден през 2010 г. от тогавашния икономически министър Трайчо Трайков 

Тодор Панайотов е завършил икономическия университет Варна, специализирал „Маркетинг и мениджмънт в туризма” в САЩ – Тампа и Германия – Целе. Професионалната му кариера започва в кк „Слънчев бряг” през 1976 г., където е заемал длъжностите пиколо, сервитьор, администратор. Заемал е длъжност изпълнителен директор на „Интерхотел Поморие” и на комплекс "Елените".