Само в Lupa.bg: Няма такава партия - вижте с кого Черепа отива на избори

Политика
15:18 - 24 Февруари 2021
12260
Само в Lupa.bg: Няма такава партия - вижте с кого Черепа отива на избори

Българско национално обединение (БНО), с която олигархът-беглец в Дубай Васил Божков ще се появи в листите за бъдещи кандидат-депутати на парламентарния вот на 4 април е с неизвестен статут, научи Lupa.bg.

Въпреки че на 17 февруари ЦИК съвсем коректно провери въпросната партия на известния фолк певец, продуцент и актьор Георги Георгиев - Готи, и я регистрира за участие в изборите, се оказва, че тя заседава от централа, която се намира в гараж на столичната улица "Кокиче" номер 8. 

Нещо повече, въпреки че в Регистъра на партиите тя фигурира като БНО, миналата година Готи е свикал конгрес за промяната на името й на ПП "Лично". Според устава на БНО конгресът трябва да заседава всяка година, а председателят й се избира с мандат от 4 години след свикване на висшия орган на формацията. Данни БНО да се е превърнала в "Лично" има само във фейсбук страницата й, която Готи активно използва и досега.

При опит на Lupa.bg да се свърже с неуспелия кандидат за кмет и бивш поддръжник на Мая Манолова и Евгения Банева (при втората й кандидатура за евродепутат), се оказа, че той се намира в Дубай при ментора си Божков. На него вчера Готи предостави 100% от регистрацията и листите на "Българско лято" и дори страницата на БНО в интернет бе заличена, а на нейно място вместо двете сключени ръце, какъвто е символът на формацията, се появи стилизираният лъв на Божков и целия интерфейс на неговата партия. 

"Днес няма да даваме изявления. Такава ни е стратегията, трябва ми време преди да дам пълна информация", коментира лаконично зевзекът пред медията ни от емирството. 

В ЦИК до момента не е постъпила жалба срещу БНО от някоя от другите регистрирани партии. Според предишни подобни казуси, включително с формацията на Николай Бареков на предишния парламентарен вот, когато ЦИК отказа да го регистрира заради промяна на името, но ВАС я разреши, сега няма да има пречка пред БНО да се яви като партия, наета от Божков. Не е ясно какво се е случило след миналогодишния конгрес, на който явно не е събрал необходим кворум за промяна на името. Но за избирателите на Черепа явно ще е трудно да разберат за кого всъщност гласуват - за БНО, за партия "Лично" или за Българско лято, особено предвид факта, че в ЦИК няма постъпило искане за промяна на изписването на формацията и тя навярно ще се яви като БНО.