Само в Lupa.bg: Отказват лиценз за референтни лаборатории!

Новини
20:15 - 03 Април 2020
7476
Само в Lupa.bg: Отказват лиценз за референтни лаборатории!

Няколко молби за лиценз за референтни лаборатории в България са били отхвърлени, научи Lupa.bg. Медицинските центрове имат желание да помогнат в борбата с коронавируса, без това да коства на държавата и стотинка.

Оказа се, че лицензираните референтни лаборатории у нас са твърде малко и при взети проби, те трябва да бъдат изпращани на други места, което губи време. Ресурсът така е ограничен, а тепърва се очаква у нас пикът на епидемията от коронавирус.

С издаването на лиценз България ще разполага с повече възможности за вземането на проби.

"За съжаление ни беше отказано за лиценз. В министерство на здравеопазването една жена отговаря за тази информация и запитвания, но прехвърля топката към министър Ананиев. Трябвало да се пише лично до него и той да одобри молбите", споделиха пред Lupa.bg от една от лабораториите, изявили желание да помогнат.

Проверка на нашата медия установи, че китове, които са важни за изследването на COVID-19, постоянно променят цената си, тъй като търсенето им в момента е голямо.

България има спогодба за една цена с Китай и САЩ, откъдето внася този консуматив, който е предоставен на референтните лаборатории. Останалите, които искат да помагат - да се оправят сами. А от това идва и разликата в цените на изследванията в различните лаборатории.

Министерство на здравеопазването е посочило още в началото референтните лаборатории, смятайки, че те са напълно достатъчни и не иска още други да се месят в работата.

Има и предложение за единни система, която да бъде изградена за база данни от изследванията, за де е полезно статистически и да се знае всеки един ход на дадена лаборатория. Уви, такава също на този етап не е направена, а е елементарно.