Само в Lupa.bg: Отмъщението на БСП: Махат Корнелия от всички партийни постове за 1 година

Политика
18:50 - 08 Април 2021 (обновена)
19352
Само в Lupa.bg: Отмъщението на БСП: Махат Корнелия от всички партийни постове за 1 година

Хватка в устава на БСП може да свали председателката на партията Корнелия Нинова и от шефския пост, и да й забрани кандидатирането за всички други за следващата една година. Такова партийно наказание предлагат социалисти от няколко общински организации заради безпрецедентния изборен провал и свалянето на Столетницата до трета политическа сила в новия парламент. По информация на Lupa.bg предложението за санкцията ще дойде по чл. 4 и 5-и от устава и въпреки че може да бъде обжалвано пред Общопартийната контролна комисия, всъщност ще отстрани поне временно Нинова от лидерското кресло до решение на т.нар. "Другарски съд". 

Въпреки че до голяма степен до сега се смяташе, че самият Национален съвет на БСП гласува в нейна полза, тъй като съставът му е над 80% от нейни привърженици, след вота на 4 април е започнал масов отлив от подкрепа за Нинова дори сред делегатите на пленума. В момента НС изглеждал 60/40 зад нея, но до първото присъствено заседание червените сили щели да се изравнят и дори опозицията можело да излезе напред и да гласува санкцията за нея, обясниха пред медията ни висши членове на левицата. 

Още двама от Изпълнителното бюро в оставка, след Крум Зарков и Янаки Стоилов, пък публично са се открели от доскорошната им любима председателка. Това са Манол Генов и Асен Гагаузов. 

А първи да призоват не само за оставката й, но и за отстраняването й от поста, се оказаха пернишките бесепари на опозиционера Станислав Владимиров. Хората около кмета категорично обявиха, че трябва да се върви към свикването на ново заседание на конгреса и съответно, да се пристъпи към темата за смяна на председателя. 

"С болка и загриженост трябва да констатираме, че само преди дни БСП получи най-ниския си изборен резултат за последните 30 години. 480 124 българи дадоха своя вот за БСП. Тези гласове подредиха нашата партия на трето място в изборните резултати. За цялото си съществуване левицата у нас е била само веднъж трета – точно преди 20 години, когато на избори за първи път се яви Симеон Сакскобургготски с НДСВ. Дори и тогава обаче гласовете за БСП бяха близо 800 000, т.е. почти два пъти повече от днес.

Много фактори доведоха до този резултат, а един от основните е вътрешнопартийната чистка, предприета на всички нива в партията и към всеки потенциален лидер на мнение. Вместо след прекия избор и заседанието на 50-я Конгрес да се обединим за победа на изборите и промяната, националното ръководство задълбочи разделенията с безсмисленото разчистване на вътрешнопартийни сметки и преследването на „врага с партиен билет“, пишат от ИБ на БСП-Перник. 

Освен това, налагането на водачи на листи, абсолютно непознати в районите си и вземането дори на второто място в област Перник за „гражданска квота“, служебното пренареждане на други листи, маргинализирането на водещи фигури на левицата, спечелили избори срещу ГЕРБ, вяла кампания вместо леви политики, всичко това доведе БСП до трета политическа сила!

Витиеватите отговори за подкрепа за кандидатурата на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова доведоха до разколебаване на част не просто от периферията на партията, а дори и на нейното твърдо ядро. Румен Радев е достойният президент, подкрепен и издигнат от БСП през 2016 г., но ръководството на партията не сметна за необходимо да го подкрепи ясно и категорично за втори мандат.
Всеки социалист носи своята персонална отговорност за резултатите от всеки един избор в страната. 

Загубихме изборите катастрофално, БСП е в най-ниската си точка на подкрепа! Българската левица е в опасност! Всичко това е резултат от изключително непродуктивната политика, водена и налагана от нейното ръководство и председателя Корнелия Нинова. И въпреки това слабите резултати бяха посрещнати с половинчато поемане на политическа отговорност - ръководството на социалистите подаде оставка, но председателят на партията Корнелия Нинова заяви, че остава на поста си.

В името на оцеляването на Българската социалистическа партия, на социалната справедливост, на лявата идея, призоваваме председателя на партията Корнелия Нинова да постъпи достойно, да поеме отговорност за действията си като подаде оставка и партийното й положение да бъде разгледано от НС на БСП! Освен това призоваваме за незабавно свикване на присъствено заседание на Националния съвет на БСП и свикване на заседание на 50-я Конгрес на партията! Госпожо Нинова, не хвърляйте партията по пътя на СДС!", зоват още пернишките социалисти. 

А информатори на Lupa.bg разкриха, че именно разглеждането на "партийното й положение" е ключът и към въвеждането на тежки санкции за Корнелия Нинова, независимо от т.нар. пряк избор, който й даде втория мандат начело на Столетницата. 

Taзи събота и неделя предстои тя да се срещне с местни структури и лидери. Според опозицията след това тя ще публикува снимки с председателите на общински и областни организации и ще обясни, че се радва на масова подкрепа в партията.