Само в Lupa.bg: Парапланеристи застрашават изтребителите ни

Общество
12:20 - 21 Септември 2020
3402
Само в Lupa.bg: Парапланеристи застрашават изтребителите ни

Парапланеристи са застрашили многократно безопасността на полетите на Военновъздушните сили в последните няколко месеца и са рискували да се стигне до опасни инциденти с участието на учебни машини и изтребители, научи ексклузивно Lupa.bg. До редакцията ни достигна сигнал, в който подробнгео са описани случаите на безхаберие от страна на скачащите ентусиасти. Оказва се, че и лично командирът на ВВС ген. Цанко Стойков се е заел с казуса и наскоро е изпратил зов за помощ с апел за урегулиране на полетите на парашутистите-любители до покойния шеф на ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" Станимир Лешев. 

По наша информация заради зачестилите инциденти във въздуха, включително в обсега на военните машини, когато е трябвало да се вдигнат за тренировъчни полети, вече е била проведена среща със съсловието на търсещите висок адреналин. А от военното командване на "Граф Игнатиево" апелират към всички парапланеристи да се запознаят предварително с документацията, както и да направят съответните справки къде могат да скачат и къде застрашават националната сигурност. 

Тъй като информацията, касаеща сигнала, пратен до Lupa.bg, е със секретен гриф, нямаме право да го декласифицираме, но само ще споменем, че има случаи, при които парашутист решава да се пусне във въздуха от едно място и въздушните течения го отнасят на съвсем друго, което се оказва точно по маршрута на МиГ-29, принуден изцяло да промени курса си заради скачача. Призивът към търсачите на силни усещания е и да не забравят, че страната ни е член на НАТО и като такава изпълнява бойни задачи и по Air Policing, когато често се налага вдигането на бойни машини за прихващане на чужди самолети на територията или около нашето въздушно пространство, обикновено в акваторията на Черно море, както сочат последните доклади на Министерството на отбраната и командването на Въоръжените сили. У нас летят и самолети на чужди Военновъздушни сили, което допълнително увеличава риска от инциденти. 

Пилоти от "Графа" пък напомнят, че и самосиндикалното включване на дронове край площадки на армията и летища от гражданската авиация е строго забранено и също може да доведе до опасност за пилотите. За целта, молят всички да се запознаят с плановете и точките за безопасност. Повече информация може да се намери на сайта на РВД.