Само в Lupa.bg: Пламна война между Корнелия Нинова и Елена Йончева

Лидерката на БСП се надявала евродепутатката да й отвори алтернативен път към Брюксел зад гърба на Станишев

У нас
15:10 - 22 Ноември 2019
20463
Само в Lupa.bg: Пламна война между Корнелия Нинова и Елена Йончева

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и пратената от нея под номер 1 в листата за европейските избори миналия май депутатка в Брюксел Елена Йончева са в студена война, а отношенията им се крепят само на спорадични телефонни разговори, разкриха за Lupa.bg социалисти по високите етажи на "Позитано" 20.

Още по време на кампанията за местните избори Нинова разкри, че е очаквала много повече от журналистката, която бе нейният първи избор за евродепутат, в работата й в Страсбург и европейската столица. Особено по отношение на темата за борбата с корупцията, с каквито заявки всъщност Йончева замина там.

До момента справките в централата на БСП за дейността й в институцията никак не се покривали с обещанията, които бившата партньорка в живота на лидера на ПЕС Сергей Станишев декларирала преди да бъде излъчена там. Досега, за няколко месеца работа, срещу които тя се разписва за около 20 хиляди евро на всяко първо число, Йончева е отправила само 3 питания до Европейската комисия - за теча на данни от НАП след хакерската атака, за избора на главен прокурор у нас и за проблемите пред вътрешния пазар.

Нито едно от питанията й не е свързано с ресора "борба с корупцията", а в пленарната зала, за разлика от голяма част от колегите си евродепутати, тя не се е изказала нито веднъж. "Очаквахме повече", беше хладното изявление на Нинова по повод парламентарната дейност на Йончева от юни до ноември. На европейската избраничка бил поставен, макар и по телефона, въпросът защо бърза с тези ирелевантни питания към ЕК, при положение, че висшият орган все още е в стария си състав и де факто отговори ще получи от старите комисари - предимно консерватори, а не е изчакала да се формира новият състав начело с редица леви представители. 

От кръга на соцлидерката намекват, че тя е отправила упреци към избраницата си и по отношение на работата й у нас. Досега тя, пак за разлика от Станишев, който направи цяло турне в България, за да подкрепи кандидат-кметовете на левицата, се появи само веднъж в страната. Нещо повече, на "Позитано" 20 упорито се говори, че Йончева не е била коректна и в плащанията си към партията, която я прати на апетитния пост. По правило именно европейските депутати на БСП са задължени да плащат най-висока миза в партийната каса, за да помогнат за изключително затрудненото финансово положение на столетницата в последните месеци. 

Наши източници пък разкриха още, че караницата между Нинова и Йончева имала още един аспект - след като Нинова и Станишев също са в хладни отношения, при това от далеч преди европейския вот през май, председателката на червените силно се надявала да установи връзка с ПЕС за делата си у нас чрез евродепутатката. На последния пленум нас стана ясно, че БСП ще търси подкрепа от голямото ляво европейско семейство, за да каже дали изборите у нас се провеждат честно и дали е нормално въвличането на целия държавен апарат в тях с цел манипулации на вота. 

Факт е обаче, че Елена Йончева е избрана като представител на т.нар. гражданска квота в БСП и юридически, а и морално, няма никакви задължения към БСП. От това следва и изводът, че Нинова не може да й държи сметка. Преди местните избори у нас шефката на червените се била разлютила и на другите леви наши евродепутати, чиято активност далеч не можела да се сравнява с тази на някои гербери, тъмносиния Радан Кънев и представителите на ДПС.

"Права е да иска обяснения, при положение, че водещият делегацията на БСП там Петър Витанов за 5 месеца дейност има само едно изказване и един устен въпрос, а новата звезда Цветелина Пенкова се е отчела с едно участие в зала и 2 доклада в комисията за бюджетен контрол", коментират социалисти от кръга на Нинова.