Само в Lupa.bg: Плевнелиев става съветник на Борисов?

Политика
18:25 - 17 Юли 2019
8547
Само в Lupa.bg: Плевнелиев става съветник на Борисов?

Бившият президент Росен Плевнелиев може да стане неформален съветник на премиера Бойко Борисов и на правителството в областта на геополитиката и икономиката. Този упорит слух се понесе из коридорите на властта след днешната среща в Министерския съвет между екс държавния глава, министър-председателя, кабинета и германския автомобилен концерн „Фолксваген”, научи Lupa.bg.

За пръв път, откакто напусна „Дондуков” 2 през януари 2017 г., Росен Плевнелиев се включва толкова активно в политически и бизнес преговори за привличане в България на стратегически инвеститор. Самият той заяви днес след разговорите в МС, че битката за „Фолксваген” не е загубена и всичко тепърва има да се решава.

„Благодарим за всичко, което правителството направи, никога не сме стигали толкова надалеч за толкова стратегическа инвестиция у нас. Турция е избрана да продължи да се преговаря с нея преференциално, но това не значи, че нямаме шанс. Ще работим, докато няма подписан договор”, заяви президентът на България (2012 – 2017).

Далеч преди да влезе в политиката Росен Плевнелиев развива строителен бизнес в Германия, като още от средата на 90-те години бъдещият регионален министър установява добри контакти във Федералната република.

По-късно вече като министър и президент той наблягаше на добрите си контакти с немските индустриалци. Според източници на Lupa.bg още преди година Росен Плевнелиев е влязъл в ролята на лобист, който да се опита да склони автомобилния гигант вместо Турция да избере България. Това би било огромен плюс за нашата страна, който ще даде тласък на икономиката, откривайки хиляди работни места. Самият екс президент потвърди, че участва в преговорите с „Фолксваген”.

Наскоро Плевнелиев скастри остро наследника си на „Дондуков” 2 Румен Радев, заявявайки, че политическото говорене на настоящия президент е „дълбоко контрапродуктивно и показва едно абсолютно неразбиране на процеса на преговори, в който ние се намираме.”

Според източници на Lupa.bg преговорите с „Фолксваген” връщат Росен Плевнелиев във властта не с формален държавен пост, а с неформален съветнически пост. Идеята била експрезидентът, който на моменти имаше обтегнати отношения с някогашния втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, да отговаря за евроатлантическите връзки на управляващите.

Като заклет натовец и привърженик на европейската идея Росен Плевнелиев бе добре приет на Запад по време на мандата си. В ЕС и в НАТО гледат с добро око на неговите изявления срещу руската енергийна и военна зависимост – нещо, за което говореше и Цветанов. Бившият президент бе и активен поддръжник на сделката за американските изтребители Ф-16.

Източници на Lupa.bg твърдят, че преди време премиерът и експрезидентът охладиха отношенията си не без активното участие на Цветан Цветанов, който бе възприел себе си като най-яркият изразител на евроатлантическата идея в ГЕРБ, а дори и в държавата. Сега обаче Плевнелиев можел да помага с експертиза и връзки на Бойко Борисов, на когото държи политическата си кариера. Росен Плевнелиев бе министър на регионалното развитие и благоустройството в първия кабинет на Борисов.

След като напусна президентския пост Плевнелиев привличаше вниманието най-вече покрай връзката си със синоптичката Деси Банова, за която се ожени преди година и  която му роди син Йоан. Бившият държавен глава създаде и фондация „Решения за бъдещето“, чрез която споделя своя опит като президент, министър и мениджър.