Само в Lupa.bg: Помните ли Ралица от HelpKarma? Омъжи се за уругваец и още върти дарения

Енева вече е Гонзалес, а разследваната фондация не е спирала да работи и за миг

Крими
13:10 - 16 Януари 2023
10049
Само в Lupa.bg: Помните ли Ралица от HelpKarma? Омъжи се за уругваец и още върти дарения

Скандалът с криптобанката Nexo на ексдепутата Антони Тренчев и компания, завършил с четирима обвиняеми (предполагаемо общо 7 разследвани - б.р.) в последната седмица и взривил криптосвета, а и политическия елит у нас, има своята опашка. В лицето на бившата най-голяма платформа за събиране на средства за благотворителност "HelpKarma", която също попадна под ударите на закона и държавното обвинение след журналистическо разследване за източването на стотици хиляди левове от комисиони и сенчести кампаниии преди няколко години. 

Докато Тренчев и съоснователите на Nexo се пържат в чужбина заради лавината от изтеглени инвестиции в криптотокените на платформата в последните дни, се оказа, че техни свързани лица продължават да трупат пари именно чрез HelpKarma. Справка на Lupa.bg разкри, че платформата никога не е спирала да съществува, хостингът и сметките й се поддържат редовно, а фондацията не е закрита. 

На всичкото отгоре едно от главните действащи лица - бившата участничка в известното НПО "Системата ни убива" - Ралица Енева, впоследствие станала част от Управителния съвет на "HelpKarma" не просто продължава да събира пари за сина си Радо, страдащ от спинална мускулна дистрофия, но и буквално преди няколко седмици се е омъжила на пищна церемония в САЩ за уругваец на име Кико.

И вече не е Енева, а Гонзалез. 

Впрочем, сумата, събрана за детето, чието лечение е предимно в САЩ, при това от години, вече прехвърли 400 000 лева и "гони" половин милион. Любопитната подробност е, че новият съпруг на Енева, чието име гръмна в разгара на скандала с платформата заради изключително луксозния начин на живот, демонстриран от самата нея в социалните мрежи, също е пациент с диагноза, подобна на тази на сина й.

Не е ясно как от българската "ХелпКарма" се превеждат пари на г-жа Гонзалез, но е факт, че даренията по кампанията й "Крила за Радо" продължават и досега, като последното, извършено, е на 13 януари. 

"HelpKarma" поддържа още десетки акции за събиране на средства за нуждаещи се, част от които са на чужди граждани, нямащи нищо общо с България. 

Адресът, на който фондацията се пререгистрира след скандала от 2020 г., завършил с обвинението на Константин Кръстев - братовчед на един от основателите на Nexo Коста Кънчев, който пък е син на друг замесен управител на "HelpKarmа" Калин Кънчев, е в столичния кв. "Изгрев". Мястото е седалище на още цели 95 фирми, сочи още нашата справка. 

Година, след като Би Ти Ви разказа за съмнителни практики, свързани с платформата за дарителство "Хелп карма", от държавното обвинение съобщиха, че на Кръстев са повдигнати обвинения за длъжностно присвояване. Освен това по реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари от Софийски градски съд е наложен запор на парични суми на обща стойност 8 600 000 лв.